Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
di 19 feb 2013, 14:51

Mijn Vraag: Min-uren

Mag een werkgever ’min-uren’ aanmerken als verlof?

Foto: Fotobureau Dijkstra

Als er te weinig werk is om werknemers volledig in te roosteren, is het misschien verleidelijk om hen vakantiedagen op te laten nemen voor de niet-gewerkte uren (zogenaamde ’min-uren’). Toch is dit niet raadzaam, zo stellen de arbeidsjuristen van XpertHR.

Onlangs nog oordeelde het gerechtshof in Den Bosch bijvoorbeeld dat min-uren niet op die manier mogen worden gecompenseerd (11 december 2012, LJN: BY6091). In deze zaak had een supermarkt een caissière met een 40-urige werkweek wekelijks voor minder uren ingeroosterd. De min-uren had de supermarkt aangemerkt als verlofuren.

Het hof wees de supermarkt op de recuperatiefunctie van de wettelijke vakantieregeling. Die houdt in dat de werknemer in staat moet worden gesteld om zijn wettelijke vakantiedagen betaald op te nemen. Hoofdregel daarbij is dat de werkgever de vakantie vaststelt naar de wens van de werknemer. Dit is alleen anders als dit schriftelijk of bij cao anders is overeengekomen of gewichtige redenen zich ertegen verzetten.

Bij cao kunnen bijvoorbeeld specifieke data zijn vastgesteld waarop iedereen in de desbetreffende bedrijfstak of onderneming verplicht op vakantie moet. De bouwvakvakantie is daarvan waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Van ’gewichtige redenen’ is niet zomaar sprake; denk daarbij aan de situatie dat een collega ziek is of net een grote klus is binnengehaald, waardoor de werknemer eigenlijk tijdelijk onmisbaar is.

Heeft een bedrijf geen werk voor ’min-uren’, dan komt dit doorgaans dus gewoon voor rekening van de werkgever.

Dit artikel wordt u aangeboden door dé HR-Antwoordbank XpertHR. Voortaan vindt u alles wat u over personeelszaken moet weten op één plek. XpertHR helpt u concreet met slimme tools, handige checklists, arbeidscontracten, voorbeeldbrieven, betaalbaar juridisch advies en veel meer. XpertHR begrijpt wat u nodig heeft en biedt u gerichte antwoorden en praktische ondersteuning. Meer weten over XpertHR? Klik hier.

Meer Mijn Vraag

Herroepen
Herroepen 01/04
Na ziekte
Na ziekte 19/03
Vrije dag
Vrije dag 25/02

6.4 °C
WNW6
 
files 246
132 km.
Beurs AEX
AEX 493.3
+ / - +0.79%
DFT

Moet 5 mei (Bevrijdingsdag) eens in de vijf jaar een vrije dag blijven?


Verstuur