Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mijn Vraag: Min-uren

19 FEB 2013

Mag een werkgever ’min-uren’ aanmerken als verlof?

Foto: Fotobureau Dijkstra

Als er te weinig werk is om werknemers volledig in te roosteren, is het misschien verleidelijk om hen vakantiedagen op te laten nemen voor de niet-gewerkte uren (zogenaamde ’min-uren’). Toch is dit niet raadzaam, zo stellen de arbeidsjuristen van XpertHR.

Onlangs nog oordeelde het gerechtshof in Den Bosch bijvoorbeeld dat min-uren niet op die manier mogen worden gecompenseerd (11 december 2012, LJN: BY6091). In deze zaak had een supermarkt een caissière met een 40-urige werkweek wekelijks voor minder uren ingeroosterd. De min-uren had de supermarkt aangemerkt als verlofuren.

Het hof wees de supermarkt op de recuperatiefunctie van de wettelijke vakantieregeling. Die houdt in dat de werknemer in staat moet worden gesteld om zijn wettelijke vakantiedagen betaald op te nemen. Hoofdregel daarbij is dat de werkgever de vakantie vaststelt naar de wens van de werknemer. Dit is alleen anders als dit schriftelijk of bij cao anders is overeengekomen of gewichtige redenen zich ertegen verzetten.

Bij cao kunnen bijvoorbeeld specifieke data zijn vastgesteld waarop iedereen in de desbetreffende bedrijfstak of onderneming verplicht op vakantie moet. De bouwvakvakantie is daarvan waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Van ’gewichtige redenen’ is niet zomaar sprake; denk daarbij aan de situatie dat een collega ziek is of net een grote klus is binnengehaald, waardoor de werknemer eigenlijk tijdelijk onmisbaar is.

Heeft een bedrijf geen werk voor ’min-uren’, dan komt dit doorgaans dus gewoon voor rekening van de werkgever.

Dit artikel wordt u aangeboden door dé HR-Antwoordbank XpertHR. Voortaan vindt u alles wat u over personeelszaken moet weten op één plek. XpertHR helpt u concreet met slimme tools, handige checklists, arbeidscontracten, voorbeeldbrieven, betaalbaar juridisch advies en veel meer. XpertHR begrijpt wat u nodig heeft en biedt u gerichte antwoorden en praktische ondersteuning. Meer weten over XpertHR? Klik hier.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium
PREMIUM
PREMIUM