Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Mijn Vraag: proefplaatsing

26 FEB 2013

GEEN - Hoe gaat een proefplaatsing in zijn werk?

Foto: Dijkstra BV

Een proefplaatsing kan een handig middel zijn als een werknemer een andere functie gaat vervullen (of zijn eigen, ingrijpend gewijzigde functie voortzet), bijvoorbeeld na een reorganisatie, promotie of demotie. Zo leggen de arbeidsjuristen van XpertHR uit.

Is sprake van een reorganisatie of demotie dan hangt de duur van een proefplaatsingsperiode meestal af van de leeftijd van de werknemer en de duur van zijn of haar dienstverband. De proefplaatsing moet de werkgever de mogelijkheid bieden uit te vinden of een bepaalde functie passend is voor de werknemer.

Gaat het om een mogelijke promotie, dan kan een proefplaatsing eveneens een goede oplossing bieden. De werknemer kan dan tijdelijk (bijvoorbeeld gedurende maximaal zes maanden) worden geplaatst in de functie. Daarbij moeten dan duidelijk afspraken gemaakt worden over wat er gebeurt als na de proefplaatsingsperiode blijkt dat de werknemer de functie niet op het gewenste niveau vervult.

Raadzaam

Afgesproken zou kunnen worden dat de werknemer dan kan terugkeren naar de oude functie. Of dat er binnen het bedrijf wordt gezocht naar andere passende mogelijkheden voor de werknemer. Het is raadzaam om daar een concrete termijn aan te verbinden (bijvoorbeeld drie maanden) en ook vast te leggen wat er gebeurt als er geen passende mogelijkheden zijn (beëindiging dienstverband?).

Ook moet worden vastgelegd welke begeleiding de werknemer eventueel krijgt.

Denk aan een (in- of externe) loopbaancoach of begeleiding door een extern outplacementbureau.

Dit artikel wordt u aangeboden door dé HR-Antwoordbank XpertHR. Voortaan vindt u alles wat u over personeelszaken moet weten op één plek. XpertHR helpt u concreet met slimme tools, handige checklists, arbeidscontracten, voorbeeldbrieven, betaalbaar juridisch advies en veel meer. XpertHR begrijpt wat u nodig heeft en biedt u gerichte antwoorden en praktische ondersteuning. Meer weten over XpertHR? Klik hier.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
6.6 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 462.11
+ / - 0.0%
Actueel
Meest gelezen

Zzp'ers zonder pensioen leven straks in armoede


Verstuur
Meer Premium
PREMIUM
PREMIUM