Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Mildred Hofkes

Schaduwminister van Bestuurlijke Vernieuwing

Mildred Hofkes

Mildred Hofkes is eigenaar en oprichter van Hofkes Reputatiemanagement en auteur van management- boek ‘Wisseling van de macht’.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bestuurlijk falen kost onze maatschappij geld, veel geld.

04 DEC 2013 Mildred Hofkes

GEEN - Er zijn in ons land zo’n 150.000 bestuurders die er toe doen. Samen beïnvloeden zij de levens van 16,7 miljoen Nederlanders. Van ons allemaal dus.

Afgelopen zaterdag publiceerde De Volkskrant de Top 200 van machtigste bestuurders van Nederland. Het neusje van de zalm, onze ‘bestuurlijke elite’ worden ze genoemd. Deze machthebbers zijn geselecteerd op basis van een ‘netwerkanalyse’. Er wordt daarbij gekeken in hoeverre zij vanuit hun positie (in het verleden) in de politiek, het openbaar bestuur of het bedrijfsleven, het regeringsbeleid mede beïnvloeden.

Bijna gelijktijdig ontving Nederland de mededeling dat ons land volgens ratingbureau Standard and Poor’s (S&P) onze Triple A-status kwijt is. “Een zeer slechte zaak, laat dat heel helder zijn”, stelde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in Buitenhof van 1 december. Bedoelt hij daarmee dat onze bestuurlijke elite faalt in haar taak om Nederland vooruit te helpen?

Als burger van Nederland vraag ik mij af of er een relatie valt te leggen tussen de kwaliteit en vaardigheden van onze huidige bestuurlijke elite en de recente afwaardering van de kredietwaardigheid van onze natie. En zo ja, welke vaardigheden missen we dan nu aan de top van ons land?

Vorige week donderdag organiseerde ik met mijn bureau het 4 Nationale Reputatie Congres. Een bijzonder congres waarbij vernieuwende bestuurders met elkaar in dialoog gingen. Niet met de bekende pr-praatjes, maar over de werkelijke waarde die zij kunnen toevoegen als bestuurder. Om Nederland vooruit te helpen, de crisis uit. Zo sprak één van de bestuurders uit de zorg openhartig: “Als wij in de gezondheidszorg zouden ophouden met de door angst gedreven en defensieve manier van leidinggeven, rapporteren en controleren, zou dat een revolutie zijn. Sterker nog, als we zouden ophouden met al die op wantrouwen gestoelde en door incidenten gedreven maatregelen en bureaucratie, zouden bezuinigingen in de zorg overbodig zijn.”

Een bestuurder uit de onderwijswereld stelde: “Bestuurders moeten de komende periode durven erkennen dat er een soort bestuurlijke bovenwereld is ontstaan, die in onvoldoende mate in verbinding staat met waar het uiteindelijk om gaat in de maatschappij”

Bestuurlijk falen kost onze maatschappij geld, veel geld. Zoveel geld zelfs, dat we nu volgens S&P zelfs qua kredietwaardigheid gezakt zijn. Het beeld van de los gezogen bestuurlijke toplaag, laat mij niet los. Ik denk daarbij aan het recente voorbeeld van de Rabobank, en eerder al de lange rij van bestuurlijk falen rondom organisaties als Vestia, InHolland, Abn Amro, Amarantis, VUmc. SNS-bank, en ga zo maar door.

Uit jarenlange onderzoek van mijn bureau naar de kwaliteit van governance in Nederland kom ik tot de volgende conclusie: wij hebben een bestuurlijke elite nodig met durf, moed, eerlijkheid en het vermogen tot zelfreflectie. Wij willen en verdienen nieuwe bestuurders met een heldere visie op duurzaamheid en op eerlijk geld verdienen. Bestuurders met een idee, een nieuw plan, die ons inspireren met hun eigen voorbeeldgedrag. Laat ons als burgers zien hoe ons land er over twee tot vijf jaar uit kan gaan zien, hoe mooi onze toekomst kan zijn, en wij zullen u volgen.

Ik ga het komende jaar op zoek naar deze Nieuwe Bestuurders, en ik ga ze vinden! Overal in Nederland. Ik kom er bij u op terug.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium