Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Mirjam Bink

Schaduwminister van Organisatie & Communicatie

Mirjam Bink

Mirjam Bink is oprichter van internetwervingsbureau I-recruiting en initiatiefnemer van oprichting van ONL voor ondernemers.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Tegen de stroom in

13 DEC 2013

GEEN - “Only dead fish go with the flow”. Een uitspraak die pijnlijk treffend weergeeft hoe de economisch-politieke situatie in Nederland er momenteel voor staat. We bewegen, maar we sturen niet. Nederland heeft nu mensen nodig die kritisch durven te zijn, die desnoods tegen de stroom ín durven te zwemmen en die een koers willen kunnen bepalen. En die mensen zijn er ook: ondernemers. Mensen die zich voortdurend kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Mensen die vooruít willen. Mensen met ambitie.

Het is ook mijn ambitie om Nederland ondernemender te maken om wendbaarder te worden, om ons sneller te kunnen aanpassen op de veranderende wereld om ons heen. En ondernemers kunnen dat als geen ander, ze moeten immers continu op zoek naar nieuwe markten als de eigen markt wegvalt of minder wordt. Het mkb, de motor van onze economie, bestaat voor het grootste deel uit dit soort ondernemers. Mensen die zich voortdurend aanpassen. Dit soort kleine bedrijven heeft de kracht om ons als land wendbaar te maken en in beweging te krijgen. In een richting die groei en vooruitgang betekent.

Maar wat gebeurt er? In plaats van dat we deze ondernemers koesteren, ze het zo makkelijk mogelijk maken om door deze zware periode heen te komen, in plaats van dat we gebruik maken van hun krachten om als land wendbaar te worden, hebben we hen het hardst laten treffen door de overheidsmaatregelen. Ze zijn 11% in koopkracht achteruit gegaan het afgelopen jaar! Dit zijn mensen die nog liever inleveren op het eigen salaris dan hun medewerkers, waar ze al jaren intensief mee samenwerken, te ontslaan. Zo loyaal zijn ze aan hun geloof in groei.

En als deze ondernemers nieuwe businessmodellen ontwikkelen om nieuwe wegen in te slaan, om die groei en die beweging te kunnen realiseren, dan is er vervolgens geen bank te bekennen die ze een krediet verleent. Het risico om dan toch mensen aan te nemen is dan onevenredig groot geworden.

Wat willen we nu met zijn allen? Waarom houden we toch zo vast aan al die oude structuren die een remmende factor hebben op alles wat we nodig hebben om wendbaar te worden? Waarom geven we ondernemers niet de ruimte om te ondernemen, en activeren we werknemers niet om ondernemender te worden in hun werk, richting een flexibelere arbeidsmarkt?  Want ook werknemers kunnen absoluut ondernemerszin ontwikkelen en ontplooien. Dat is toch uiteindelijk in ieders belang, dat is toch de enige manier om te zorgen dat we geld verdienen?

Als schaduwminister van Organisatie en Communicatie pleit ik ervoor om het oplossende vermogen van deze ondernemende mensen in te zetten om de economische en maatschappelijke uitdagingen waar we momenteel voor staan, aan te pakken. Door in dialoog met hen te gaan, door rondetafelgesprekken met hen te organiseren,  door gebruik te maken van al die, soms nog onzichtbare, kennis en ervaring die zij bezitten. Door open en transparant met elkaar de kennis, ervaring en visie te delen om daardoor wél die stap verder te komen.

Ik verwacht dat er daardoor verrassend concrete oplossingen aangedragen zullen worden die ons echt verder helpen. En laat ik nu net initiatiefnemer zijn van ONL voor ondernemers die dat inderdaad gaat doen. Doet u met ons mee? Want we moeten nu écht eens in beweging komen, in een beweging die we zèlf bepalen. Niet een opgelegde beweging waar geen sturing of meedenken wordt verwacht. Want dat helpt ons geen steek verder, dat is wel gebleken. Het is tijd voor bestuurlijke vernieuwing. Wat we nodig hebben is een beweging waar we zelf aan het roer staan, waar we zelf de richting kunnen bepalen. Doet u met ons mee?

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Meer Mirjam Bink

12.7 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium