Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Mirjam Bink

Schaduwminister van Organisatie & Communicatie

Mirjam Bink

Mirjam Bink is oprichter van internetwervingsbureau I-recruiting en initiatiefnemer van oprichting van ONL voor ondernemers.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zin in kiezen

04 FEB 2014

GEEN - Heeft kiezen nog zin? We gaan in maart naar de stembushokjes om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, en in mei om het Europese Parlement te kiezen. Maar als we niet opletten wordt het weer meer van hetzelfde, alleen dan met vermoedelijk een lichte kleurnuancering. As usual.

De geschiedenis herhaalt zich gewoon! En wat schieten we daarmee op? Dezelfde stellingen worden dan weer van stal gehaald, dezelfde leuzen sieren de spandoeken en dezelfde teleurstellingen domineren de day after.

De belastingen gaan dan toch weer iets verder omhoog, de minima gaan dan toch weer iets verder naar beneden, de administratieve lasten worden dan toch weer iets zwaarder, de bedrijfslasten gaan dan toch weer iets verder omhoog en we zijn met zijn allen toch weer iets verder van de juiste koers afgedwaald.

Zeker als je het tegen ons buurland Duitsland afzet, waar de economie nauwelijks last lijkt te hebben van de crisis. De koers daar wordt echter bepaald door een andere blik op de einder dan bij ons, zoveel kunnen we wel vaststellen.

Grip

Maar er is beter weer op komst. Het lijkt er namelijk toch langzamerhand op dat onze stuurlui steeds beter grip op het roer krijgen dan gedacht werd. Ze staan zeker al niet meer alleen toekijkend aan wal, en ze luisteren bovendien steeds beter naar wat de wind ze vertelt: als je nu je koers een paar graden verlegt, kun je profiteren van de wind en de stroming.

Politici beginnen open te staan voor de geluiden die wij met zijn allen laten horen. Daarom is het goed dat wij de blik op de einder scherp houden. Niet denken in kortstondig gewin, maar in langetermijnoplossingen. Iedereen kent voorbeelden van de immer meanderende besluitvorming van elk opvolgend kabinet om de overheidsportemonnee via creatieve escapes op orde te brengen. Het zijn niet echt stappen waar je duidelijkheid mee creëert voor de werkgevers en bouwers van dit land.

Kansen creëren

De echte ondernemer ziet door deze ontbossing de bomen ook niet meer, en kan zich daardoor niet meer laten horen, niet meer laten gelden. En dat zou jammer zijn, want juist de ondernemers van Nederland denken als geen ander kansgericht, in plaats van risicomijdend. Maak regels om kansen te creëren, in plaats van regels om risico’s te mijden. De verwikkelingen rond de pensioenen (zoals veel te kortdenkend over dekkingsgraden) zijn hier exemplarisch voor.

Vandaag hebben wij beraad met ons schaduwkabinet, zoals we onze ondernemende denktank ook wel noemen. Een denktank die constant gevoed wordt door Nederlandse ondernemers die bij ons wèl hun geluid kwijt kunnen, wèl hun wensen en ideeën kunnen droppen over kansen grijpen, over economie verbeteren , over werkgelegenheid vergroten. Wij luisteren naar die winden en gooien het roer om, omdat we daarmee een betere koers kunnen varen. En zo creëren we een groeiagenda voor Nederland en bieden dat aan aan het kabinet. Omdat we weten dat kiezen inderdaad wel zin heeft.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Meer Mirjam Bink

12.7 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium