Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Een zwarte lijst

11 AUG 2009

Ondank de crisis zijn er nog steeds banken die aan hun topmanagers en beurshandelaren miljoenen aan bonussen willen uitdelen. In de VS is deze perverse bonuscultuur van het bankwezen een zware klap toegebracht door het bonusrapport van de procureur-generaal van de staat New York, Andrew Cuomo.

Uit zijn rapport dat op 31 juli 2009 werd gepresenteerd blijkt dat de Amerikaanse banken in totaal 80 miljard dollar verlies leden, 175 miljard aan staatssteun kregen en dat ze niettemin bijna 30 miljard aan bonussen aan hun bestuurders en personeel uitdeelden.

Deze verbijsterende cijfers werpen ook een ander licht op de “zomershow 2009” waarbij Amerikaanse banken, zoals Goldman Sachs triomfantelijk melding maakte van de mooie winstcijfers die ze in het eerste half jaar van 2009 hadden behaald. Deze bankwinsten zijn feitelijk betaald door de belastingbetalers. Deze banken profiteerden van de steunoperaties van overheden en lage rentes en zijn daardoor in staat weer geld te verdienen. Zonder deze hulp van de Staat was het over en sluiten geweest.

De Franse minister van Financiën Christine Lagardere betitelde de terugkeer van de bonuscultuur in een interview met de Financial Times ( 22 juli 2009) “als een absolute schande”. De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder in interviews voor Amerikaanse televisiezenders dat hij bij banken “een gebrek aan nederigheid” constateerde. De Duitse premier, bondskanselier Angela Merkel , vindt dat de G20 ( het topberaad van de wereldleiders over de crisis) die in september 2009 in de VS in Pittsburgh plaatsvindt, internationale maatregelen moet nemen tegen bankbonussen. De kans dat een dergelijke regeling tot stand komt is klein. Regelgeving op dit vlak, zo leert de praktijk,kan nooit waterdicht zijn en wordt ontlopen. Bovendien zijn er landen die vanwege de internationale concurrentiepositie van hun eigen financiële sector geen wetgeving willen.

Regelgeving die het beheersen van beloningen beoogt werkt vaak niet of onvoldoende, omdat belanghebbende zich in alle bochten zullen wringen om daaronder uit te komen. De vraag rijst wat is dan wel effectief? De snelste, meest eenvoudige en effectiefste aanpak is het opstellen van een internationale zwarte lijst waarop banken en bankiers worden vermeld die zich schuldig maken aan onmaatschappelijk gedrag in de vorm van extreem hoge salarissen en exorbitante bonussen. Daarvoor moet een internationale norm, gedragscode, gaan gelden.

Op verzoek van de G20 zouden deskundigen, bijvoorbeeld het IMF een maatschappelijk verantwoord beloningspakket kunnen aanstellen. Dit pakket wordt vervolgens door de G20 vastgelegd in een internationale gedragscode. Banken en bankiers die zich niet aan de code houden komen op de zwarte lijst en worden maatschappelijk in de ban gedaan. Overheden doen geen zaken meer met deze bankiers en ook maatschappelijk worden ze gemeden, ze krijgen bijvoorbeeld geen uitnodigingen meer voor overheidsevenementen. Deze moderne publieke schandpaal, wereldwijd zichtbaar op het internet, is zeer effectief. Klanten lopen weg en bedrijven zullen met banken en bankiers die op de zwarte lijst staan geen zaken meer willen doen.

Deze banken en bankiers zullen zich dan ook haasten om hun salarissen en bonussen in overeenstemming te brengen met de gedragscode. Dat de hier voorgestelde aanpak succesvol zal zijn is door de G20 zelf al bewezen door de internationale aanpak van belastingparadijzen. Bijna alle landen die op de internationale schandpaallijst, de zwarte lijst van belastingparadijzen dreigden te komen hebben inmiddels hun ”belastingtrucs ingeleverd”.

Willem Vermeend

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium