Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Thomas Rau biedt een alternatief voor de roofbouwmaatschappij
Thomas Rau biedt een alternatief voor de roofbouwmaatschappij
Foto: Eigen foto

SOCIALE ZAKEN Turntoo zorgt voor duurzame economie

Goederen als dienst verkopen

02 MRT 2017 Jessica Numann

Amsterdam - We zijn te gast op aarde, maar in plaats van ons te gedragen als voorbeeldige bezoekers verbruiken we in een noodtempo alle grondstoffen. Fabrikanten zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen door goederen en diensten niet te verkopen, maar in bruikleen te geven. Architect Thomas Rau verspreidt dit gedachtegoed al jaren.

Rau richtte zich altijd al op duurzaam bouwen, maar ondanks de prijzen die hij ermee won voelde hij zich een roepende in de woestijn. ,,Milieubewustheid leefde vroeger minder. Bovendien verander je met duurzaam bouwen niet echt iets. We moeten het systeem van de economie veranderen”, legt Rau uit.

Om dit te realiseren startte hij in 2010 het bedrijf Turntoo, samen met zijn vrouw, bedrijfseconoom Sabine Oberhuber. ,,In de huidige economie ligt de macht bij de producent, maar de verantwoordelijkheid bij de gebruiker. Als jouw spullen kapotgaan, zit je met het afval opgescheept. Door macht en verantwoordelijkheid bij elkaar te brengen is er voor de producent meer urgentie om duurzaam te produceren: hij blijft ten slotte eigenaar en hergebruikt de grondstoffen.”

De eerste stap richting producten als dienst aanbieden zette de ondernemer toen hij verlichting nodig had voor zijn kantoor. ,,Ik vertelde Philips dat ik lichturen wilde kopen en geen lampen. Ze reageerden verbaasd, maar ook enthousiast.” Inmiddels hebben ook grote bedrijven als Bruynzeel en Schiphol een ‘circulair verlichtingssysteem’, maar ook kleinere ondernemingen doen mee, zoals spijkerbroekenmerk Mud Jeans.

Het ‘bruikleensysteem’ is in principe toepasbaar op alle goederen en diensten. Rau onderstreept dat het systeem niet moet worden verward met leasen, waarbij de leasemaatschappij eigenaar wordt. Momenteel zijn er zo'n twintig bedrijven met een vergelijkbare propositie. ,,Er ontstaat een sneeuwbaleffect. Je merkt dat de urgentie toeneemt.”

Vorige week werd MADASTER gelanceerd, een online platform met ‘materiaalpaspoorten’ van gebouwen. Want om te kunnen recyclen is het essentieel om te weten wat er aan materiaal beschikbaar is na de sloop. Vorig jaar schreven Rau en Oberhuber ook een boek over het economische en maatschappelijke 'bruikleensysteem': Material Matters is al toe aan de derde druk. Over zeven jaar moet de hele transitie afgerond zijn: het einde van de roofbouwmaatschappij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.12
+ / - -1.07%
Actueel
Meest gelezen