Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ferdinand ten Kate en Jaap Bijl (r) creëren met hun bamboefietsen werk in Afrika.
Ferdinand ten Kate en Jaap Bijl (r) creëren met hun bamboefietsen werk in Afrika.

Bamboefietsen uit idealisme

16 MRT 2017 Gabi Ouwerkerk Gabi Ouwerkerk

Hoogland - Al meer dan 15 jaar zet Ferdinand ten Kate zich in om kinderen in Afrika een betere toekomst te geven. Tot voor kort bestond zijn inzet uit financiële steun aan sponsorkinderen. Inmiddels schept hij banen voor Afrikaanse jongeren.

Ten Kate is vorig jaar met Jaap Bijl een bedrijf in bamboefietsen begonnen. De frames van Ferander worden met de hand gemaakt in Ghana. „Hoe meer fietsen we verkopen, hoe meer mensen we aan werk kunnen helpen.”

Twee jaar geleden bezocht Ten Kate sloppenwijken in Uganda. „Een sponsorkind dat ik van kleins af aan heb gesteund, vertelde dat hij was opgeleid tot elektricien, maar de kans op werk nihil is. We leiden dus kinderen op, terwijl er geen werk is.”

Ten Kate wist meteen dat hij een werkgelegenheidsproject wilde starten, al had hij nog geen idee op welk gebied. Eenmaal thuis onderzocht hij de mogelijkheden. „Op internet zag ik een filmpje over bamboefietsen die in Ghana werden gemaakt. Ik was meteen enthousiast en zag kansen.”

Ten Kate en Bijl konden de voorraad en bouwtekeningen overnemen van een Amsterdamse ondernemer in bamboefietsen. Om het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen, werd een succesvolle crowdfundingcampagne gestart. „Op dit moment leveren we alleen stadsfietsen, maar we zijn in gesprek met een Duitse partij om het aantal modellen uit te breiden. Zij hebben onder andere race- en elektrische bamboefietsen in het assortiment.”

Ten Kate hoopt tussen de duizend en drieduizend fietsen per jaar te verkopen. Dan kan hij een tweede framefabriek openen in Uganda en zijn sponsorkind aan een baan helpen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.12
+ / - -1.07%
Actueel
Meest gelezen