Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wouter de Vries: „Een Damasque roos moet bijzonder zijn om te krijgen.”
Wouter de Vries: „Een Damasque roos moet bijzonder zijn om te krijgen.”
Foto: FOTO MARCEL ANTONISSE

Damasque wil CO2-neutrale voetprint

Eerlijke en exclusieve rozen

30 MRT 2017 Gabi Ouwerkerk

Aalsmeer - Bij rozen is een eerlijke schone handel niet het eerste waar mensen aandenken. Vrijwel alle rozen worden gekweekt in Afrika, vaak onder slechte arbeidsomstandigheden en per vliegtuig getransporteerd. Wouter de Vries laat zien dat het ook anders kan.

Ook de geurende rozen van De Vries komen uit Afrika, maar wel uit een kwekerij waar duurzaam en sociaal verantwoord wordt gewerkt. „De werknemers krijgen niet het hoogste uurloon, maar wel de beste werkomstandigheden. Ze worden niet blootgesteld aan schadelijke stoffen, krijgen beschermende kleding en kunnen met klachten terecht bij de HR-commissie.”

De Vries werkt nauw samen met de Britse eigenaren van de Tambuzi kwekerij. „We streven naar een CO2-neutrale voetprint. Om het vervuilende transport per vliegtuig te compenseren investeren we in zonnepanelen en planten we bomen. Een deel van de winst gaat naar de lokale gemeenschap.”

Aan de rozen van Damasque hangt hierdoor een hoger prijskaartje. „Maar daar krijg je iets voor terug: naast een eerlijk product een roos die heerlijk ruikt en een prachtige vorm heeft.” Een lang vaasleven is voor De Vries geen must. „Dat gaat ten koste van de geur. Bij onze rozen draait het om kwaliteitsgarantie. Een Damasque roos moet bijzonder zijn om te krijgen.”

De ondernemer vindt het jammer dat kwekerijen massaal uit ons land zijn vertrokken. Hij wil laten zien dat er voor een niche product nog wel ruimte is. Naast zijn huis in Aalsmeer moet nog dit jaar een showroom in de vorm van een kas verrijzen. „We willen het duurzaam maken door zonnepanelen in het glas te verwerken. Ook zullen we de rozen zonder gif kweken.”

In de kas wil De Vries diverse workshops geven. Ook worden er rozen verkocht. „Eerlijke bloemen die niet per vliegtuig zijn vervoerd.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Actueel
Meest gelezen