Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Maurice Beijk en directeur Gerben Bouwmeester (r) op het dak van hun groene kantoor.
Maurice Beijk en directeur Gerben Bouwmeester (r) op het dak van hun groene kantoor.
Foto: FOTO REINIER VAN WILLIGEN

SOCIALE ZAKEN Unipro geeft kijkje in groene keuken

Transparantie als visitekaartje

06 APR 2017 Jan Colijn

HAAKSBERGEN - Unipro in het Twentse Haaksbergen is een duurzame producent van lijmen en gietvloeren. Het wil naast een groen bedrijf sociaal zijn: ,,Onze transparante gebouw is ons visitekaartje.”

Het kantoor van directeur Gerben Bouwmeester - met een tweedehands, maar stijlvol interieur - biedt uitzicht op het platte dak. Begroeid met sedem, een mos dat dient als isolatielaag. Volgens Maurice Beijk, specialist duurzaam bouwen, werden de tukkers nog net niet voor gek verklaard toen ze indertijd zeiden dat ze een geheel CO2-neutraal bedrijfsgebouw wilden: ,,Met het oog op onze afdeling productie leek dat onhaalbaar, maar het is toch gelukt.”

Koningin Máxima opende in 2014 het pand, dat voor 60% is opgetrokken uit gerecyclede materialen. Recent werd Unipro door de provincie Overijssel uitgeroepen tot zogeheten waardemaker. Het gaat andere bedrijven, overheid en onderwijs leren hoe ze groen kunnen opereren. Dat de concurrent daardoor een blik in de keuken krijgt vinden ze geen probleem. ,,Alleen red je het niet. Bij duurzaam ondernemen moet je samenwerken.”

Unipro ontwikkelde al oplosvrije lijmen toen dit nog niet verplicht was. Naast groen wil Unipro sociaal zijn. Bouwmeester: ,,Als ons personeel of hun thuisfront kampt met langdurige ziekte denken we met ze mee over flexibele werktijden. Wie wat later arriveert, werkt thuis gewoon wat langer door. Op basis van vertrouwen. Wij durven te investeren in een langdurige relatie met onze mensen: zij vormen ons kapitaal.”

De nieuwbouw ademt alles waar Unipro voor staat. ,,Alles is transparant en iedereen kijkt bij elkaar naar binnen. De manier waarop dit gebouw is opgezet staat symbool voor de bedrijfsvoering.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
NW3
Beurs AEX
AEX 521.36
+ / - -0.1%
Actueel
Meest gelezen