Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Maurits Tiethoff bedacht een lockersysteem met app waardoor klanten die hun was willen brengen en halen niet meer gebonden zijn aan openingstijden.
Maurits Tiethoff bedacht een lockersysteem met app waardoor klanten die hun was willen brengen en halen niet meer gebonden zijn aan openingstijden.
Foto: Amaury Miller

SOCIALE ZAKEN Bubble&Stitch verduurzaamt kledingreiniging

Milieuvriendelijker wasjes draaien

08 JUN 2017 Jessica Numann

Amsterdam - Als één branche een onhip imago heeft, is het wel kledingreiniging. Maurits Tiethoff rook een uitdaging. Met Bubble&Stitch giet hij wassen en stomen in een eigentijds en duurzaam jasje.

Om de markt te testen nam Tiethoff plaats achter een ouderwetse Amsterdamse stomerijbalie. Zijn belangrijkste conclusie: klanten hebben behoefte aan flexibele openingstijden. Samen met stomerij Nico Pols uit Voorschoten bedacht hij een kluisjessysteem met app, waarmee klanten 24/7 spullen kunnen achterlaten en ophalen in een onbemande ’kiosk’. Inmiddels zijn er verschillende servicepunten.

Bubble&Stitch is onlangs door de branche uitgeroepen tot beste stomerij van Nederland en zevende van de wereld. Maar Tiethoff ambieert meer. ,,We willen dat mensen al hun wastaken aan ons overdragen. Een wasmachine is een mini-fabriek: duur en verspillend.”

Een belangrijk groen voordeel van uitbesteden is het tegengaan van ‘ microfiber pollution’. ,,Bij het wassen van synthetische kleding laten vezels los die in het water terechtkomen. De machines waar wij mee werken, hebben daar een filter voor, normale wasmachines niet. Vissen krijgen de vezels in hun kieuwen en dat dringt door tot in de cellen. Eén fleecetrui is genoeg voor een miljoen vezels.”

Recent is Bubble&Stitch in Amsterdam een breng-en-haal-service voor kleding gestart. Rondrijdende busjes klinkt niet heel duurzaam. Tiethoff: ,,De was uitbesteden is drie tot vier keer duurzamer dan thuis wassen. Daarbij maken we gebruik van een bestaand logistiek netwerk van PostNL: de busjes nemen onze kledingzakken mee op de routes die ze toch al rijden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen