Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Friso Klapwijk wil met groene daken steden leefbaarder en mooier maken.
Friso Klapwijk wil met groene daken steden leefbaarder en mooier maken.

SOCIALE ZAKEN De Dakdokters geven steden groene daken

Werken aan een leefbare stad

15 JUN 2017 Sophie Zimmerman

AMSTERDAM - „We wonen in steden die veel groener kunnen. Al die zwarte bitumendaken noemen wij de stinkende zwarte long van een stad.” Friso Klapwijk probeert al sinds 2010 steden in de Randstad leefbaarder te maken door daktuinen aan te leggen.

„Ik heb een passie voor natuur en tuinen”, vertelt de ondernemer die weg- en waterbouwkunde studeerde. „Ik was hiervoor ook al betrokken bij projecten over het vergroten van leefbaarheid in de stad, maar dat was vooral veel praten. Ik wilde iets dóen, met mijn handen uit de mouwen.”

Hij begon met De Dakdokters en stond zelf ‘bijna fulltime’ op daken om groen aan te leggen. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het aansturen en ontwikkelen van het bedrijf waar twaalf mensen op de loonlijst staan. Daarnaast huurt hij veel zelfstandigen in voor projecten. „Maar ik mis het om op het dak te staan, dus ik ga deze maand weer een keer zelf een project doen”, lacht hij.

In de afgelopen jaren legden De Dakdokters niet alleen daktuinen bij particulieren aan, ze hebben ook veel bedrijven, horeca, projectontwikkelaars en aannemers in hun klantenbestand. Het nieuwste paradepaardje is het polderdak, dat samen met de TU Delft werd ontwikkeld. „Op deze daken kun je regenwater opslaan en vertraagd afvoeren om wateroverlast in steden te voorkomen.”

Door het aanleggen van groene daken wordt ook de luchtkwaliteit verbeterd en steden worden koeler als er meer natuur is. „Voor de leefbaarheid in de stad is het ook heel belangrijk dat mensen groen om zich heen hebben. Alleen al kijken naar natuur reduceert stress. Iedereen wordt toch blij van een groenere stad.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%
Actueel
Meest gelezen