Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Martijn Duk maakt langdurig werklozen enthousiast voor het schoenmaakvak.
Martijn Duk maakt langdurig werklozen enthousiast voor het schoenmaakvak.

Dukskoen leert langdurig werklozen uniek vak

Ambachtelijke schoenfabriek

13 JUL 2017 Gabi Ouwerkerk

Arnhem - Martijn Duk houdt van schoenen en heeft een uitgesproken mening over wat hij mooi vindt. Voor zijn 40ste verjaardag kreeg hij een bon cadeau om zelf een paar maatschoenen te maken. Drie jaar later heeft hij zijn eigen schoenfabriek, Dukskoen, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt het vak leren.

„Tijdens het maken van mijn eigen schoenen dacht ik meteen: ‘wat een gaaf ambacht’, maar het kwam niet meteen bij me op er iets mee te gaan doen. Dat kwartje viel een paar maanden later toen ik een documentaire zag waarin een Duitse onderneemster een naaiatelier was begonnen met langdurig werklozen.”

Duk zat destijds zelf ook al ruim een jaar zonder werk en besloot het voorbeeld uit de documentaire te gebruiken om een eigen schoenfabriek op te zetten. De gemeente Rheden reageerde positief en met een groep van tien geïnteresseerde bijstandsgerechtigden is eind juni 2016 een leer- werktraject gestart.

„Het is een enerverend jaar geweest”, blikt Duk terug. „We werken met een bont gezelschap van mensen. Het kost veel energie om iedereen gemotiveerd te houden en helaas lukt dat ook niet altijd.” Een aantal mensen is vroegtijdig afgehaakt. Het vijftal dat nu nog over is, hoopt Duk snel aan te kunnen vullen met vier nieuwe bijstandsgerechtigden. „Ze leren hier een heel specifiek vak en ik hoop ze over een aantal jaar echt in dienst te kunnen nemen.”

Op dit moment is het bedrijf nog afhankelijk van externe financiering. De leren schoenen die nu uit de fabriek komen, ziet de oprichter als studiemodellen. Deze worden verkocht tijdens de zogenaamde ’monsterverkopen’ bij Dukskoen. In het voorjaar van 2018 moet de productie goed op gang zijn gekomen en wil Duk een webshop openen waar de heren- en damesschoenen volop verkrijgbaar zijn. „Het uiteindelijke doel is onafhankelijk kunnen opereren. Ik geloof echt dat dat haalbaar is.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen