Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bas (l) en Dick van der Geest maken ’biobehang’ van oude spijkerbroeken, uniformen en bedlinnen.
Bas (l) en Dick van der Geest maken ’biobehang’ van oude spijkerbroeken, uniformen en bedlinnen.
Foto: ROBERT HOETINK

SOCIALE ZAKEN Duurzame wandbekleding van Denimtex

Spijkerbroeken aan de muur

27 JUL 2017 Jan Colijn

ENSCHEDE - Denimtex noemen ze hun product: de gebroeders Bas en Dick van der Geest uit Enschede. Jeans on the wall, ofwel spijkerbroeken aan de muur. ,,Net zoiets als sierpleister, maar dan van textiel.”

Op de Zuidas in Amsterdam voeren ze een uniek project uit met het recent gelanceerde product. ,,Overtollige bedrijfskleding van ABN AMRO wordt vervezeld, waarna we dit aanbrengen aan de muur van hun circulaire paviljoen. Recycling in optima forma.”

De broers Bas en Dick behoren tot de vierde generatie van een schilder- en vastgoedbedrijf dat in 1922 door hun overgrootvader werd opgericht. Ze timmeren al jaren ‘groen’ aan de weg. ,,Dat begon toen we een methode ontwikkelden om lijnolieverf terug in de markt te zetten, omdat we die oplosmiddelen zat waren. Denimtex is ons nieuwste groene product.”

Het vervezelde textiel wordt aangeleverd door de firma Frankenhuis in Haaksbergen, gespecialiseerd in textielrecycling. Onder meer KLM, Defensie en de douane laten hier hun uniformen vervezelen.

De balen worden bij Van der Geest binnengebracht, waarna ze met lijmstoffen worden behandeld. Denimtex wordt vervolgens als een soort sierpleister tegen de wand gesmeerd. ,,We zijn begonnen met spijkerbroeken, maar er zijn legio mogelijkheden. Bedlinnen, matrassen, bedrijfskleding, uniformen.”

Het ‘biobehang’ werkt volgens de broers comfortverhogend. „Omdat het goed vocht opneemt, zorgt het voor een goede vochthuishouding. Het is geluids- en warmte-isolerend en decoratief. En als je het zat bent, halen we het van de muur en nemen we het mee naar een volgend gebouw.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen