Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Niels Deen (l) met mede-directeuren Patrick de Haan en Peter Schouten (r).
Niels Deen (l) met mede-directeuren Patrick de Haan en Peter Schouten (r).
Foto: EIGEN FOTO

SOCIALE ZAKEN Soci-Com streeft naar vijf productiefaciliteiten

Ondernemende sociale werkplaats

31 AUG 2017 Gabi Ouwerkerk

Enkhuizen - Mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, helpen aan een betaald baan. Dat is de missie van de Westfriese onderneming Soci-Com. Het bedrijf zet eenvoudige tot complexe producten in elkaar voor haar klanten.

„Naast de integratie van mensen op de arbeidsmarkt, streven we commercieel succes na”, vertelt mede-eigenaar Niels Deen. „In eigen beheer produceren we de elektrische bakfiets soci.bike en leiden op die manier fietsenmakers en e-bike-monteurs op.”

Soci-Com werd in 2010 opgericht door drie bedrijfsleiders van een sociale werkvoorziening. Ze wilden mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt meer perspectief bieden. Een nobel streven, maar het lukte niet een professionele organisatie neer te zetten. Na een doorstart in 2014 slaagden de huidige eigenaren daar wel in.

Momenteel beschikt Soci-Com over een productiefaciliteit in Enkhuizen en Edam. Er werken zo’n 75 mensen waarvan eenderde in vaste dienst is bij Soci-Com, ingestroomd vanuit een uitkeringssituatie. De anderen werken met behoud van uitkering. Deen: „Sommigen kampen met problemen als verslaving of schulden. Ook daar bieden we hulp bij. Nadat de problemen in de werkervaringsperiode zijn opgelost, stromen ze door naar een betaalde baan via ons eigen uitzendbureau.”

Het bedrijf streeft naar vijf productiefaciliteiten in Noord-Holland, waarvan één in Amsterdam. Om dit te realiseren heeft het bedrijf naast een grote klant, toegang nodig tot de kaartenbak van de gemeente. „Sommige gemeenten weigeren, omdat ze ons zien als concurrentie voor de sociale werkplaats. Maar steeds vaker erkennen ze dat je ondernemen moet overlaten aan ondernemers.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Actueel
Meest gelezen