Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ook musea, beurzen en vliegvelden kunnen onze technologie gebruiken”, zegt Tim Kempen geflankeerd door zijn collega’s Mathyn Buiteveld (l) en Hylke Bron.
Ook musea, beurzen en vliegvelden kunnen onze technologie gebruiken”, zegt Tim Kempen geflankeerd door zijn collega’s Mathyn Buiteveld (l) en Hylke Bron.
Foto: Frans Paalman

Navigeren in gebouwen

15 SEP 2015 Anna Mees

Voorgoed veranderen hoe mensen zich door gebouwen bewegen, dat wil Tim van Kempen met zijn bedrijf Movin.

Waar navigatiesystemen ons naar het gewenste adres brengen, kan het ín een gebouw nog wel eens zoeken zijn naar de precieze bestemming. Van Kempen en zijn vier compagnons ondervonden dit op Hogeschool Windesheim, waar zij studeerden. "Dat complex bestaat uit elf gebouwen, we moesten steeds weer ergens anders zijn."

iBeacons

Een docent stelde Van Kempen, die na zijn studie wilde gaan ondernemen, voor aan een technologiestudent. Ruim twee jaar onderzoek, ontwikkeling en demoprojecten later wordt hun technologie over twee weken in een ziekenhuis in Noord-Holland voor het eerst gebruikt.

Zo'n 950 iBeacons - kleine zenders - zijn daar boven de plafondplaten geïnstalleerd. Met bluetooth vangen telefoons (iOS en Android) signalen op, waardoor de positie van de gebruiker wordt bepaald. Net als bij bijvoorbeeld TomTom zijn vervolgens pijlen en het resterende aantal meters te zien. Van Kempen: "Gps en wifi maken geen onderscheid tussen verdiepingen. Wij loodsen gebruikers tot aan de bestemming."

Gastvrijheid

Van Kempen testte de technologie ook in UMC Utrecht. Daar bleek het nog niet te werken. "In ons kantoor ging het perfect, maar in het UMC met de vele mensen, grote ruimten en veel metaal, werkte het eerst totaal niet. We hebben er van geleerd en er veel tijd tegenaan gegooid."

De positiebepalingstechnologie - "de berekeningen erachter waren heel tijdrovend" - verkoopt Movin licenties. "Ziekenhuizen kopen dat om hun gastvrijheid te vergroten en vanwege de pr."

Dubai

Andere bedrijven maken er een app omheen met interface en vormgeving. "We doen zelf expres alleen de achterkant, dat is onze expertise. Die focus is nodig voor schaalvergroting."

Want dat is het doel: wereldwijd zoveel mogelijk gebouwen voorzien van indoor-navigatie."

Concurrenten zijn er in onder meer Oostenrijk en Finland, maar voor zover Van Kempen weet op kleinere schaal. "We krijgen steeds meer vragen, uit de VS, Brazilië en Israël." Een in Dubai wonende ondernemer wil de technologie doorverkopen in de Verenigde Arabische Emiraten. Voordat hij daaraan begint test hij het uit in zijn villa. "Ik snap wel dat daar navigatie nodig is", zegt Van Kempen lachend.

Movin heeft geen patent aangevraagd. "De waarde van patenten in Europa is niet duidelijk. We willen onze concurrenten voorblijven door te innoveren en steeds betere diensten te leveren. De markt is groot. En niet alleen in ziekenhuizen. Ook op beurzen, musea, vliegvelden, productiehallen, eigenlijk in alle grote en complexe gebouwen."

Elke week doet een Starter van de Week zijn of haar verhaal in DFT Ondernemen.

Klik hier voor meer Starter van de Week-verhalen

 

Starter van de Week

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Actueel
Meest gelezen