Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

’ANWB-paal voor mediatalent’

19 FEB 2013 Rob Hammink

Discussies over een te dik achterwerk. Gebroken benen tijdens de opnamen. Sterretjes in wording die aan de bel van de media trekken omdat ze zich misbruikt voelen door eenzijdige of zelfs wurgcontracten van producers. De onrust en het gerol over straat moet afgelopen zijn. Niemand wordt er beter van als managers, modellenbureaus, mediasterren en creatief Nederland elkaar bevechten. „Het wordt dus tijd voor rust.”

Foto: Mike van den Toorn
Foto: Telegraaf

Victoria Houwen richtte samen met haar collega mr. Babette Aalberts het kersverse bedrijf Label Me op. In kleine letters onder haar naam staat op het visitekaartje Media & Entertainment. Iedereen die schrijft, toneelspeelt, tv-ambities heeft of andere creatieve sporen heeft verdiend, is welkom. Voor startend talent noemen de twee zichzelf een ANWB-paal. Een paal die vastzit aan een hulplijn, spreekuur en miniseminars.

Volgens Victoria Houwen is het voorbij met de oude school die voor een percentage van 15 tot 20% van het brutojaarinkomen belangen van artiesten behartigen.

Transparant

„Daarvoor werd natuurlijk wel het een en ander gedaan”, stelt de 30-jarige Label Me-er. „Pers & publiciteit, contractonderhandelingen, juridische ondersteuning en ga zo maar door. Maar echt transparant is het allemaal niet, en al helemaal niet meer van deze tijd om je begeleiding en toekomst aan één iemand op te hangen. Je hebt, naar Amerikaans model, een team van specialisten nodig en die betaal je dan per uur.”

De groep die de twee vrouwen op het oog hebben, is groot: tv-persoonlijkheden, talent voor en achter de schermen, fotografen, stylisten, schrijvers. Ze spelen in op talent dat steeds mondiger wordt en hogere eisen stelt.

Tv-shows

Wat een jurist hier allemaal mee moet? Veel juridische winst is momenteel te halen bij tv-shows. Formats rekken steeds verder de grenzen op. Als sterren niet onderuitgaan op het ijs, dan springen ze wel van een schans. „Producenten en zenders doen er verstandig aan om talenten in dat soort programma’s professioneel te laten begeleiden, om risico’s uit te sluiten”, aldus Aalberts.

„Maar er ligt bij de deelnemers ook een verantwoordelijkheid. Ze moeten niet blind gaan voor de faam en zich afvragen wat ze eigenlijk op langere termijn willen bereiken met deelname.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.32
+ / - -0.84%
Actueel
Meest gelezen