Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Natuurlijk begraven worden in Drents bos

26 FEB 2013 Sophie Zimmerman

GEEN - Begraven worden midden in het bos. Op een plek die je zelf uitkiest. In een graf dat eeuwig blijft bestaan. Het concept van natuurbegraven trekt tegenwoordig steeds meer mensen aan.

Chris Schreve met zijn hond bij het splinternieuwe informatiebord aan het begin van het begraafbos.
Chris Schreve met zijn hond bij het splinternieuwe informatiebord aan het begin van het begraafbos.
Foto: Jos Schuurman
Foto: TLG

„De grote interesse heeft ons verrast”, zegt Chris Schreve van de in november geopende natuurbegraafplaats Hillig Meer in het Drentse Eext. „Op de opening kwamen ruim 500 geïnteresseerden af, ondanks het regenachtige weer.” De populariteit mag hem dan verrast hebben, het verbaast Schreve niet. „In landen als Engeland en Duitsland is deze manier van begraven al heel populair. In Engeland zijn er inmiddels 250 natuurbegraafplaatsen.”

De redenen waarom mensen voor natuurbegraven kiezen, zijn volgens de ondernemer divers, maar het feit dat het graf eeuwig is en dus nooit wordt geruimd spreekt velen aan. „Begraven gebeurt hier in harmonie met de natuur”, legt Schreve uit. Daarom mogen overledenen op Hillig Meer ook alleen ter aarde besteld worden met biologisch afbreekbare materialen zoals in een lijkwade of een houten kist. Marmeren grafstenen en grote grafmonumenten zijn dan ook niet toegestaan, graven worden gekenmerkt met een boom of een Drentse zwerfkei. „Uiteindelijk is het de bedoeling dat de natuur zich over het graf ontfermt en het na verloop van tijd weer opgaat in de omgeving.”

Schreve, voorheen marketeer bij Pon, werd door de eigenaren van het landgoed Heidehof waar Hillig Meer deel van uitmaakt, vanwege zijn voorliefde voor natuur benaderd om de natuurbegraafplaats op te zetten. „Het voornaamste doel is om dit natuurgebied te behouden voor de toekomst”, licht hij toe. „Op deze manier wordt niet alleen het behoud van de natuur bekostigd maar bieden we mensen ook een mooie laatste rustplaats en een prachtige plek om dierbaren te herdenken. Wat deze locatie extra bijzonder maakt, is dat het vroeger ook al gebruikt werd als begraafplaats, er liggen zeven eeuwenoude grafheuvels op het terrein.”

Mensen vinden het een fijn idee dat ze zelf hun laatste rustplaats kunnen uitzoeken. „We merken dat het rust geeft, ook omdat ze weten dat hun nabestaanden later niet geconfronteerd zullen worden met extra kosten voor grafverlenging of onderhoud”, aldus Schreve. Inmiddels hebben al ruim vijftig mensen hun plek op Hillig Meer gereserveerd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Actueel
Meest gelezen