Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA

'Stimuleer zelfstandigen fiscaal'

11 JAN 2017 Ertan Basekin

Zzp’ers moeten zo snel mogelijk de beschikking krijgen over een zelfstandigenrekening, waarbij ze fiscaal gestimuleerd worden.

Op die manier kunnen zij hun eigen sociale voorzieningen regelen. Daarvoor pleit Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp’ers in de bouw. Het is de bedoeling dat een zelfstandige het geld kan gebruiken om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, voor pensioen of scholing en reïntegratie. Bovendien dient de rekening als buffer als de zzp’er tijdelijk geen opdrachten heeft.

,,Politici en vakbonden slaan elk jaar op de trom dat zzp’ers zich verplicht moeten verzekeren en pensioen moeten opbouwen”, zegt voorzitter Charles Verhoef. ,,Maar zelfstandigen zitten daar niet op te wachten. Het is vaak te duur, te ingewikkeld en in sommige gevallen worden ze zelfs geweigerd door verzekeraars.”

Volwaardige positie

Ons land telt momenteel bijna een miljoen zzp’ers en de verwachting is dat het aantal zelfstandigen de komende jaren alleen maar toeneemt. Slechts 20 tot 25% van de zzp’ers heeft zich verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid of bouwt een pensioen op. Verhoef vindt daarom dat bepaalde zaken goed geregeld moeten worden, zodat zzp’ers een volwaardige positie krijgen op de arbeidsmarkt.

De zelfstandigenrekening is een eerste stap. ,,En daar ligt een belangrijke taak voor de overheid. Zzp’ers die een dergelijke rekening hebben moeten worden gevrijwaard van de vermogensrendementsheffing. Bovendien moet een zzp’er een hogere zelfstandigenaftrek krijgen naarmate zijn vermogen groeit”, aldus Verhoef.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Actueel
Meest gelezen