Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Marktupdate: Ruim baan voor vastgoed

18 MRT 2017

Het herstel van het commercieel vastgoed in de VS bevindt zich in zijn achtste jaar. Toch meent Richard Turnill, Global Chief Investment Strategist bij BlackRock, dat er nog steeds ruimte is voor groei. Vanwege de reflatie en concurrerende huuropbrengsten en is er potentieel de mogelijkheid om hogere opbrengsten te genereren.

Foto: BlackRock

De veerkracht van de huuropbrengsten heeft het rendement op Amerikaans onroerend levend gehouden tijdens eerdere rentecycli, zeker bij cycli die meer geleidelijk verliepen, zoals ook nu het geval is. Commercieel vastgoed is meestal in staat om de huurprijzen te verhogen in reflatoire periodes, zij het vaak met enige vertraging, waardoor het enige bescherming biedt tegen inflatie.

Waarom vastgoed?

De prijzen van Amerikaanse commercieel vastgoed zijn teruggekeerd naar de pieken van 2008. Toch ziet Turnill belangrijke verschillen met de vorige cyclus die gebaseerd was op schulden en eindigde in een mislukking.

Er vindt minder vastgoedontwikkeling plaats en de toegang tot krediet is strenger. De taxaties, gemeten door de het bedrijfsresultaat af te zetten naar waarde van het onroerend goed versus de 10-jaars US Treasuries, bewegen zich rond het 20-jarig gemiddelde.

Amerikaans commercieel vastgoed zal de komende jaren naar verwachting een aantrekkelijk rendement bieden in een wereld met lage rendementen, meent Turnill.

Hij verwacht dat de waarde van het vastgoed minder hard zal stijgen, maar verwacht wel een groei van het bedrijfsresultaat. Dat heeft te maken met de reflatoire achtergrond en de mogelijkheden voor beheerders om waarde toe te voegen door gebouwen te verbeteren.

Een gemiddeld rendement van 3,5% is concurrerend met 3,4% voor Amerikaanse "investment grade" investeringen en een dividendrendement van de S&P500 van 2%.

De vraag naar commercieel vastgoed is sterk, stelt Turnill. Bijna de helft van de organisaties die BlackRock in de recente Global Institutional Rebalancing Survey ondervroeg, gaf aan het aandeel vastgoed dit jaar te gaan verhogen.

Turnill heeft een voorkeur voor industrieel vastgoed en kantoorpanden, omdat die moeten kunnen profiteren van de reflatie. Hij staat neutraal tegenover appartementen vanwege het hogere aanbod en mijdt de detailhandel vanwege de concurrentie vanuit e-commerce.

BlackRock heeft een voorkeur voor specifieke beursgenoteerde Amerikaanse real estate investment trusts en commerciële mortgage-backed securities.

Afgelopen week

Zoals verwacht verhoogde de Fed de rente. De index voor de US dollar daalde tot het laagte niveau in een maand tijd vanwege de vermeende gematigde toon van de opmerkingen van Fed-voorzitter Yellen. De rendementen op US Treasury daalden en wereldwijd stegen aandelen.

In Nederland lijkt het er op dat minister-president Mark Rutte de volgende regering gaat vormen. Europese aandelen stegen en de euro steeg ook in waarde. 

De olieprijzen stabiliseren vorige week na de scherpe dalingen, dat leverde steun aan energie-gerelateerde aandelen en high yield obligaties.

Komende week

Woensdag presenteert Japan de handelsbalans. Op donderdag wordt het consumentenvertrouwen in de eurozone en Duitsland gepubliceerd en houdt Fed-voorzitter Yellen een toespraak. Vrijdag volgen de wereldwijde PMI's en de Amerikaanse orders voor duurzame goederen.

Dat laatste cijfer kan opnieuw een teken zijn van de discrepantie tussen het economische sentiment en de economische activiteiten. Recente onderzoeken wijzen op een versnelling van de Amerikaanse groei, maar het effect daarvan is nog niet zichtbaar in de actuele data van de economische activiteit, mogelijk als gevolg van de normale vertraging die tussen harde en zachte data zichtbaar is.

Disclaimer

Deze informatie is niet bedoeld als voorspelling, onderzoek of beleggingsadvies en vormt ook geen aanbeveling, aanbieding of uitnodiging om effecten te kopen of verkopen, of om enige beleggingsstrategie te volgen. Beleggen gaat altijd gepaard met een zekere mate van risico. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Uw oorspronkelijke inleg is niet gegarandeerd.

Uitgegeven door BlackRock Investment Management (UK) Limited voor gebruik in Nederland. BlackRock Investment Management (UK) Limited is een EER beleggingsonderneming met bijkantoor in Nederland in de zin van artikel 1:1 Wft welke en als zodanig ook ingeschreven in het register van de Stichting Autoriteit Financiële Markten.

© 2016 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reacties

11.4 °C
NO3
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - -0.21%
Academie
Slimme tips
arrow4,61%
arrow2,88%
arrow2,31%
arrow2,29%
arrow1,67%
meer...
Meer Premium