Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Getty Images

Europese aandelen nu kansrijk 

06 MRT 2017

Ondanks de nodige politieke onzekerheid in het verschiet, zijn Europese aandelen op dit moment erg aantrekkelijk voor beleggers.

In de VS klimmen de aandelenmarkten hoger en hoger. Ondertussen regeert in Europa de politieke onrust. Geen wonder dat veel beleggers bij de term ‘Europa’ niet direct aan kansrijke beleggingen denken. Maar volgens Heidi Richardson, Head of Investment Strategy van U.S. iShares, is dat niet terecht. Zij is actief op gebied van Exchange Traded Funds (ETF’s), ook wel (index)trackers genoemd. Volgens haar biedt Europa beleggers op dit moment mooie kansen.

Een deel van de beleggers heeft dat inmiddels ook begrepen: na een jaar van flinke uitstroom van kapitaal, investeren beleggers sinds eind vorig jaar weer meer geld in onder meer Europese Exchange Traded Products. Volgens cijfers van BlackRock gaat het om een netto-instroom van ruim 6,8 miljard dollar, gemeten vanaf november vorig jaar. Ondanks de politieke onzekerheden die de verkiezingen in de verschillende Europese landen met zich meebrengen, zijn Europese aandelen volgens Richardson het overwegen waard om de volgende drie redenen: 

 

1-Aantrekkende economische groei

De groei-impuls die ontstond in de VS, heeft zich inmiddels over een aantal andere regio’s in de wereld verspreid. Meerdere Europese macro-indicatoren noteren nu recordstanden. Ook de vraag naar leningen (vaak een signaal van toenemende investeringen door bedrijven) trekt aan, zoals de ECB onlangs rapporteerde in haar ‘Lending Survey’ over het laatste kwartaal van 2016. Deze trends kunnen zich vertalen in oplopende beurskoersen van Europese aandelen.

 

2-Bedrijfsinkomsten stijgen

Het terugzakken van de bedrijfsinkomsten zal na dit cijferkwartaal waarschijnlijk stoppen. Met name Europese bedrijven kunnen hierna hun winstgevendheid zien oplopen, met dank aan de verzwakkende euro en de oplopende inflatie. Banken en bedrijven uit de grondstoffensector zullen de dans naar positieve winstbijstellingen leiden. Bovendien is de tegenwind van een extreem lage inflatie en zwakke economische groei in opkomende markten, waar Europese bedrijven de laatste jaren flink last van hadden, vrijwel geheel weggevallen. Volgens Thomson Reuters lopen de positieve winstbijstellingen in recordtempo op, en daar profiteren Europese bedrijven van. 

 

3-Aantrekkelijke waarderingen  

Aandelen van bedrijven uit de eurozone handelen tegen waarderingen die historisch laag zijn, vergeleken met die van bedrijven uit andere ontwikkelde markten. Investeerders hebben die kansen nog niet of nauwelijks gegrepen, constateert Richardson. Afgelopen jaar vloeide er juist kapitaal weg uit de eurozone, naar aanleiding van de Brexit. 

Natuurlijk, beleggers moeten zeker niet hun ogen sluiten voor de komende verkiezingen die dit jaar in Europa plaatsvinden. Mocht Marine le Pen de Franse presidentsverkiezingen winnen, dan komt het voortbestaan van de Europese Unie daadwerkelijk onder grote druk te staan, verwacht Richardson. Ook de verkiezingen in Duitsland, Nederland en Italië kunnen zorgen voor het nodige politieke tumult. En dan komen ook de Brexit-onderhandelingen er nog aan. Maar deze nadelen wegen niet op tegen de voordelen van een belegging in Europese aandelen, die de komende tijd waarschijnlijk kunnen profiteren van een verder verbeterend economisch momentum. 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%
Academie
Slimme tips
Meer Premium