Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Getty Images/iStockphoto

Een mening vormen over de Franse verkiezingsangstfactor

11 MRT 2017

De zorgen die obligatiemarkten tentoonspreiden over een mogelijke verkiezingswinst door de populistische Marine Le Pen zijn overdreven. Dat stelt Isabelle Mateos Y Lago, Chief Multi-Asset Strategist bij BlackRock.

De Franse verkiezingen vergroten de wijdverspreide angst over de toekomst van Europa. Het komt in het kielzog van de Britse stem voor de Brexit, de verrassende Amerikaanse verkiezingsuitslag en in de aanloop naar de verkiezingen in Nederland en Duitsland later dit jaar. Franse obligatierentes zijn gestegen tot nagenoeg het hoogste punt in de afgelopen vijf jaar, afgezet tegen Duitse obligaties. Dit als gevolg van de zorgen die er heersen dat de populistische extreemrechtse kandidate Le Pen het presidentschap kan winnen. 

Moeten beleggers zich zorgen maken? De algemene opvatting van BlackRock is dat een ‘worst case’ verkiezingsuitslag in Frankrijk onwaarschijnlijk is – en dat Europese aandelen een van ’s werelds meest favoriete beleggingscategorieën blijven. Isabelle Mateos Y Lago gaf antwoord op een aantal prangende vragen.

Q: Hoe werkt het Franse kiessysteem?

A: De Franse president wordt direct gekozen door de kiezers. Iedereen die gesteund wordt door minstens 500 gekozen officials kan zich verkiesbaar stellen voor de deadline in maart. Als geen van de kandidaten een meerderheid behaalt in de eerste ronde op 23 april, dan strijden de twee kandidaten met de meeste stemmen tegen elkaar in een tweede ronde, twee weken later. Volgens de peilingen behaalt geen van de kandidaten een meerderheid en ligt een tweede ronde in het verschiet. De presidentsverkiezingen worden gevolgd door de parlementsverkiezingen in juni, die ook over twee ronden plaatsvindt.

Q: Wie zijn er in de strijd?

A: Er zijn verschillende kandidaten om in de gaten te houden. Voormalig investeringsbankier Emmanuel Macron biedt als onafhankelijk kandidaat een ‘change’ podium dat een voorkeur heeft voor businessvriendelijke hervormingen en een sterkere Europese integratie. Le Pen zet in op een anti-euro beleid met een stevige boodschap: ‘Maak Frankrijk weer groot; groei weer.’ Republikein Francois Fillon is de favoriete kandidaat van rechts-Frankrijk op een door Thatcher-geïnspireerd podium, maar hij wordt achtervolgd door een schandaal over het op de loonlijst laten zetten van familieleden als parlementariër. Andere kanshebbers zijn Benoit Hamon, winnaar van de Socialistische preverkiezingen, en Jean-Luc Melenchon, een socialistische dissident. Beiden blijven achter in de peilingen.   

Le Pen heeft aan de leiding gelegen, maar is ver verwijderd van een meerderheid. Macron en Fillon zijn als runners-up vastgelopen in de eerste ronde. Francois Bayrou, een overgebleven centrumkandidaat, kondigde recent aan dat hij dit keer niet meedoet en Macron aanbeveelt. De meeste peilingen en analisten geven Le Pen slechts een kleine kans het presidentschap te winnen in de tweede ronde. Tenzij de verkiezingen uitmonden in een directe strijd met de impopulaire Hamon, maar dat scenario lijkt onwaarschijnlijk.    

Q: Welke verkiezingsuitkomsten prijzen de markten reeds in?

A: Franse staatsobligaties weerspiegelen de grootste angst voor de potentiële winst van Le Pen, gezien de extra rente die beleggers eisen bovenop de 10-jaars Duitse staatsobligatie – de spread is op het hoogste niveau sinds 2012. De spread kan oplopen tot meer dan twee procentpunt in het onwaarschijnlijke geval dat Le Pen wint, maar terugvallen tot 0,4% als ze verliest. Europese aandelenmarkten laten de grootste veerkracht zien en – gezien BlackRock’s opvattingen dat politieke risico’s waarschijnlijk wat overdreven zijn – hebben meer opwaarts potentieel. Dat komt doordat de wereldwijde reflatie en tekenen die wijzen op een sterkere Europese groei zorgen voor een broodnodige stimulans voor bedrijfswinsten.

Q: Wat als de peilingen het fout hebben en Le Pen wint?

A: Veel peilingen en markten hadden het fout ten aanzien van de Brexit-verkiezingen en de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Le Pen’s campagne speelt daarop in met de boodschap: ‘ze is onverslaanbaar’. Een verrassende overwinning kan niet worden uitgesloten. Maar zelfs als Le Pen de peilingen verslaat, dan nog verwacht niemand dat zij een meerderheid in het parlement verwerft. Dit betekent dat het lastig voor haar zal zijn een alliantie te formeren die een referendum over het Franse lidmaatschap van de Europese Unie ondersteunt. Geen enkele andere Franse partij steunt een vertrekt uit de euro.

Q: Wat zou Macron doen als hij zou winnen?

A: Macron’s economische filosofie is betrekkelijk rustgevend voor beleggers. Hij vindt het belangrijk om fiscale geloofwaardigheid terug te winnen met Duitsland en steunt arbeidshervormingen die het gemakkelijker moeten maken om personeel aan te nemen en te ontslaan. Macron is van plan om begin maart met een ‘sociaal contract’ te komen bestaande uit diverse hervormingsinitiatieven en staat erop dat alle kandidaten die onder zijn vlag meedoen zich scharen achter deze kernwaarden.

Q: Als Fillon zegeviert, wat valt er dan van hem te verwachten?

A: Hij is voorstander van een rechts programma van sociale bezuinigingen en een hardhandig immigratiebeleid wat het moeilijk voor hem maakt om een wetgevende meerderheid te vergaren. Het zal extra moeilijk voor hem zijn als hij zijn overwinning te danken heeft aan een hoop anti-Le Pen stemmen van links en centrum-links.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%
Academie
Slimme tips
Meer Premium