Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Getty Images/iStockphoto

4 tips om meer over te houden voor uw pensioen

12 MRT 2017

Klaar voor uw pensioen? Anne Ackerley, Head of BlackRock’s US & Canada Defined Contribution Group, beschrijft enkele eenvoudige stappen waarmee u uw vermogen ‘pensioengereed’ kunt maken.

Vorige week was het Amerika’s Spaarweek, een jaarlijkse herinnering voor alle Amerikanen om goede spaargewoonten in de praktijk te brengen. Vraagt u zich af waar te beginnen? BlackRock vroeg het in haar laatste Defined Contribution Pulse Onderzoek aan meer dan Amerikaanse 1.000 beleggers in een 401K-pensioenplan – een 401K-pensioenplan is een Amerikaanse beschikbare premieregeling, ofwel defined contribution-regeling, waarbij de begunstigde het beleggingsrisico en het transformatierisico voor zijn rekening neemt. Hierna hun Top 4 van tips – en adviezen hoe ze eigen te maken.

1. Wacht niet tot het regent alvorens uw dak te repareren

Het vertrouwen in sparen voor het pensioen is dit jaar 64% hoger dan in het onderzoek van een jaar eerder. Deels omdat recente beleggingsprestaties relatief sterk bleken. Het probleem is dat voorspellingen er op wijzen dat toekomstige rendementen mogelijk lager zullen uitvallen dan voorheen.

Mocht u hier van schrikken dan bent u niet alleen. 65% van de beleggers die we ondervraagd hebben, had nog niet gehoord van deze voorspellingen. Bijna 15% van de respondenten is echter al gestart met het treffen van voorbereidingen op lagere rendementen. Hun beste tip? Start nu met meer te sparen. Tijd is uw belangrijkste troef bij het bijeenbrengen van een bepaald vermogen als rendementen mogelijk lager uitvallen.   

2. Use it or lose it; maak gebruik van alle beschikbare middelen

Wijsheid komt met de jaren, net als betere spaargewoonten. Uit het onderzoek blijkt dat babyboomers 43% meer dan de Generatie X en millennials hun voordeel doen met pensioenplanningtools, zoals inkomenscalculators. Maar ongeacht tot welke generatie u behoort, zou u elke tool die u ter beschikking staat moeten gebruiken – vooral gezien het vooruitzicht van lagere rendementen.   

3. Handel conform uw leeftijd

Zestig mag dan het nieuwe veertig wezen, maar handelen conform uw leeftijd geldt nog steeds als het op beleggingsallocatie aan komt. Sterker nog, jongere beleggers blijken zich meer op hun gemak voelen met agressieve groeistrategieën dan zij die tegen hun pensioen aan zitten. Zelfs als dat betekent dat zij geld kunnen verliezen als de markten inzakken. Dat bleek uit het BlackRock onderzoek. Babyboomers daarentegen, hebben voorkeur voor een conservatieve groei met kleinere rendementen, maar met minder risico op het verliezen van geld.

Target date funds zijn instrumenten die precies zo’n strategie volgen. Target date funds, beter bekend als life cycle fondsen, zijn beleggingsfondsen die erop gericht zijn een vermogen op te bouwen voor een specifiek doel tegen een vooraf vastgestelde einddatum. Deze fondsen nemen wat van het giswerk van beleggen weg door een gevarieerde mix van aandelen en obligaties aan te bieden. En ze brengen deze mix gedurende de tijd als op de ‘automatische piloot’ steeds opnieuw in balans.  

4. Wees niet tevreden met enkel een werkgeversbijdrage, ga voor het maximale

In een beschikbare premieregeling dragen de meeste werkgevers voor een deel bij aan uw pensioen. Voor sommige regelingen geldt dat u voldoende moet inleggen om de maximale werkgeversbijdrage te ontvangen. Het is een vuistregel die vrouwen sterk lijken na te leven. Het onderzoek laat zien dat vrouwen in deze gevallen 21% meer dan mannen de maximale werkgeversbijdrage weten binnen te slepen.     

Als u in zo’n geval niet al vanaf dag één zoveel van uw inkomen opzij kunt zetten voor later, zodat u de maximale werkgeversbijdrage ontvangt, kijk dan of het mogelijk is in uw pensioenregeling uw jaarlijkse bijdrage automatisch te verhogen. Uw toekomstige u zal u dankbaar zijn.

Voor wie al op het juiste pad is, ga zo door. En voor wie mogelijk achterloopt, vergeet niet dat de race nog lang niet voorbij is. Er zijn eenvoudige stappen die u vandaag al kunt zetten om het gat te dichten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%
Academie
Slimme tips
Meer Premium