Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Getty Images/iStockphoto

4 tips om als een ‘professional’ in ETF’s te beleggen

01 APR 2017

Exchange-traded funds (ETF’s, indextrackers) zijn populair onder vele institutionele beleggers. Martin Small, Head of U.S. iShares bij BlackRock, legt uit waarom. Zodat u er misschien wat van kunt leren.

Van het kijken naar profs, kunt u veel leren. Van de schijnbewegingen of traptechniek van een professionele voetballer bijvoorbeeld. Of van de how-to onlinevideo van een automonteur die de olie van zijn auto ververst. U kunt, door goed te kijken, uw eigen vaardigheden verbeteren. Net zo is het met beleggen en het opstellen van een investeringsplan.

 

Hoewel er geen gebrek is aan allerlei meningen en ideeën over ETF’s, kan het de moeite waard zijn om te kijken hoe het ‘langetermijngeld’ er mee omgaat. Denk aan pensioenfondsen, fondsmanagers, consultants en anderen die collectief verantwoordelijk zijn voor de financiële toekomst van duizenden cliënten en miljoenen werknemers, gepensioneerden en individuele beleggers.

 

Een onmiskenbare trend onder institutionele beleggers is de snelle groei van ETF’s. Institutionele beleggers blijven zoeken naar innovatieve manieren om ETF’s te gebruiken. Dat blijkt uit het Greenwich ETF onderzoek. Net als ieder ander zijn zij op zoek naar groei, inkomen en het verminderen van risico en liquiditeit, te midden van een onzeker geopolitiek, markt- en economisch klimaat. 

 

Wat kunnen we leren van de profs? Een van de verschillen tussen particuliere en institutionele beleggers is dat laatstgenoemde groep er een ruimere benadering ten aanzien van ETF’s op na houdt en deze breder inzet. Institutionele beleggers hanteren een breder universum om uit te kiezen om daarmee een breder scala aan portefeuilledoelstellingen te kunnen realiseren.

 

Vier manieren die u mogelijk wilt overwegen:

 

1. Ervaren beleggers worden ‘actief met het passieve’

Grote institutionele beleggers weten dat asset allocatie – hoe u uw portefeuille verdeelt over verschillende aandelen, obligaties en andere investeringen – bepalend is voor succes. Ze profiteren van de veelzijdigheid van ETF’s die daarbij helpen, door kernposities op te bouwen, tactische aanpassingen aan te brengen, internationaal te diversificeren, risico te managen en geld te laten werken.

 

2. ETF’s kunnen helpen de druk op de kosten te verlichten

Prijs is het belangrijkste voor grote beleggers, van wie velen een fiduciaire plicht hebben om in het belang van hun cliënten te handelen. Tegelijkertijd is het vanwege onzekere marktvooruitzichten belangrijk om de kosten nauwlettend in de gaten te houden om de rendementsdoelstellingen te kunnen realiseren. Volgens het onderzoek vervangen zeven van de tien institutionele beleggers beleggingsfondsen die het nauwelijks beter doen dan de index – zogenaamde indexvolgers – door goedkope ETF’s. 

 

3. Ze profiteren van de innovatieve ETF’s

Het nieuwe-generatie-indexbeleggen heeft de ETF voorbij de traditioneel marktgewogen blootstelling gebracht. Inmiddels worden strategieën gebruikt die eens tot de duurdere actief beheerde beleggingsfondsen behoorden. Zo belegt meer dan 40% van de ondervraagde assetmanagers die ETF’s gebruiken, in goedkope Smart Bèta ETF’s. Dat zijn ETF’s die streven naar een minimale volatiliteit, dividend, kwaliteit en waarde. Deze portefeuilleaanpassing, hetzij op zichzelf dan wel gecombineerd, kan bijdragen aan het verbeteren van het groeipotentieel en het verminderen van het risico.

 

4. Obligatie ETF’s vormen een belangrijk onderdeel van hun beleggingsgereedschap

Van de institutionele beleggers die ETF’s gebruiken, belegt 71% van de ondervraagden in obligatie ETF’s. En ongeveer de helft verwacht hun beleggingen daarin het komende jaar uit te breiden. Voor deze professionals vormen goed verhandelbare obligatie ETF’s een vertrouwde, gediversificeerde manier om een stijgende rente af te dekken en een hoger rendement te realiseren. Tegen lagere kosten dan actief beheerde beleggingsfondsen.

 

Natuurlijk, een ‘best practice’ is waarschijnlijk het best voor u. Maar als er een tip is om te onthouden van ervaren, langetermijnbeleggers, is het wel dat u naar uw portefeuille moet kijken vanuit het oogpunt van de doelen die u wilt bereiken. En dan daarbij de beste beleggingen te zoeken tegen de laagste prijs. Heel goed mogelijk dat dat een ETF is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%
Academie
Slimme tips
arrow-2,44%
arrow-2,37%
arrow-1,00%
arrow-0,61%
arrow-0,60%
meer...
Meer Premium