Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
  • rss
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: DFT

De kracht van HR-analytics

29 JAN 2016

Samen met Irma Doze schreef Toine Al het boek over: ‘HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid.’

Toine Al: “Stel: het management van een organisatie vindt dat het ziekteverzuim omlaag moet, naar maximaal 5 procent. Als HR-professional heb je dan de taak om dat verzuim in kaart te brengen. Je kunt daarin bijvoorbeeld zoeken naar oorzakelijke verbanden. Hoe hoog is de werkdruk per afdeling, wat is de leeftijdsopbouw, hoe hoog scoren verschillende groepen medewerkers op betrokkenheid en hangt dit samen met het verzuim? En zo ja, hoe dan? Door dit soort data te analyseren, kun je zien waar de pijnpunten zitten en daar vervolgens op anticiperen met je verzuimbeleid. Als dan in december blijkt dat het verzuim weliswaar omlaag is gegaan, maar nog steeds te hoog is, dan is de gekozen aanpak van een HR-afdeling niet afdoende of zijn er mogelijk nog andere oorzaken. Zo kan HR de aanpak verder verfijnen.”

Werknemersprocessen

Technisch kan het allemaal. Voor de verzameling en analyse van waardevolle medewerkersdata bestaan tegenwoordig immers veel computerprogramma's. Maar analytics een wezenlijk onderdeel maken van je HR-beleid? Dat is een ingewikkelde klus die je als bedrijf niet in een paar dagen geklaard hebt.

“Wat je in feite moet doen, is zoveel mogelijk data verzamelen. Over processen, gedrag en kenmerken van werknemers. Je kunt dan bijvoorbeeld zien welke eigenschappen medewerkers hebben die uitblinken in een bepaalde functie of welk type nieuwe medewerker zich het snelst ontwikkelt tot het gewenste niveau. Je kunt zelfs analyseren welke medewerkers samen de beste teams vormen. Zijn zij extrovert, introvert, jonger, ouder, man, vrouw, ervaren of juist onervaren? Door deze data te analyseren, kun je vaststellen dat je bijvoorbeeld meer introverte medewerkers nodig hebt of dat je de teams anders moet samenstellen. Bijvoorbeeld omdat teveel jonge mensen bij elkaar tot minder productie leidt. Ook kan blijken dat een bepaald type leidinggevende teams minder succesvol maakt. Dit kun je zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook een externe expert vragen om deze analyses voor je uit te voeren.”

Return on investment

Het is HR op een niveau waar vooral grotere bedrijven niet meer omheen kunnen. Zij beschikken immers al over veel data. En bij de afdeling Finance willen ze steeds vaker weten of de investeringen in Human Resources lonen. Volgens Al kunnen organisaties vanaf 250 medewerkers hiermee al aan de slag. “Ben je kleiner in omvang, dan is het mogelijk om dit met branchegenoten op te pakken. Gezamenlijk kun je toch aan voldoende data komen om voor bepaalde vragen cruciale verbanden te vinden.”

Hoe onderscheid je de organisatiecultuur van je organisatie van de grijze middenmoot? Lees het hier.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
.8 °C
ZO1
Beurs AEX
AEX 482.44
+ / - -0.06%
Meer Premium