Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
  • rss
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Femmy Weijs

Snel doorgroeien bij PepsiCo

30 JAN 2016

Bij PepsiCo draaien carrières zelden stationair. Talenten die zich op de werkvloer laten gelden, komen al snel een treetje hoger.

Toen Thomas Heutinck (23) in de zomer van 2015 zijn master International Management in Tilburg afrondde, startte hij zijn zoektocht naar een baan. Zijn wensenlijstje in een notendop: een corporate die serieuze kansen biedt om door te groeien en waar werken meer is dan van negen tot vijf met elkaar op kantoor zitten. “Ik oriënteerde me in eerste instantie via internet en zag bij PepsiCo staan dat 80 procent van het huidige MT vanuit de interne organisatie is doorgegroeid. Dat sprak me enorm aan. En al meteen bij het eerste gesprek hier op kantoor voelde ook de sfeer goed.”

Heutinck werkt er inmiddels als Demand Planner Export en moet in die rol zorgen voor een accurate voorspelling van vraag van klanten over de grens. “Daarnaast coördineer ik het proces tussen PepsiCo en distributeurs in verschillende Europese landen. Lekker gevarieerd dus.”

Veel verantwoordelijkheden

Zijn collega Linda Bogers (32) werkt al wat langer bij PepsiCo. Ze studeerde Finance & Investment in Rotterdam, was twee jaar actief voor een zakenbank en maakte toen de overstap naar PepsiCo waar inmiddels Corporate Planning Manager op haar visitekaartje staat, een leidinggevende functie. “PepsiCo is een internationale organisatie met mooie merken die je in elke supermarkt tegenkomt. Dat maakt ons werk heel tastbaar. Bovendien krijg je hier al vroeg in je carrière veel verantwoordelijkheden. Je mag dingen doen zoals jij denkt dat ze gedaan moeten worden.”

Bogers is onlangs geselecteerd om deel te nemen aan het ‘Potential Leader Program’ waarin ze haar leiderschap verder kan ontwikkelen. “Hoe hoger je in de organisatie komt, hoe meer tailormade dat programma wordt. Managers krijgen dan bijvoorbeeld één-op-één-coaching. Voor mij biedt dit de mogelijkheid om mijn ambitie waar te kunnen maken: CFO worden van een business unit.”

Flexibele werktijden

Heutinck is het bedrijf nog aan het verkennen. “Ik heb gemerkt dat iedereen op kantoor je daarmee wil helpen. Zo is de sfeer. Wat ook opvalt, is dat je meteen als volwaardig teamlid wordt beschouwd. Er is hier echt de vrijheid om eigen ideeën om te zetten in concrete plannen.”

Als jong talent mikt Heutinck op een plekje in het Graduate Development Program. Acht starters krijgen daarin een jaar lang een mooie mix van een aantal trainingen, een real live project en intervisie aangeboden. Behalve eigen verantwoordelijkheid voor de manier waarop resultaten worden geboekt, biedt PepsiCo ook ruimte om werktijden zelf in te delen. FlexiCo heet dat op kantoor.

“Ik loop halve triatlons en train zeker vijf keer per week”, vertelt Linda Bogers. “In de ochtend zit ik dan bijvoorbeeld eerst anderhalf uur op de fiets om dan rond half tien te beginnen. Zolang je je werk goed op orde hebt, doet niemand daar moeilijk over.”

Internationale ervaring

Het bedrijf biedt werknemers ook de kans hun carrière een internationale slinger te geven. Bogers werd een paar jaar geleden uitgenodigd voor de Finance University in Engeland, een plek waar de financiële talenten van het bedrijf elkaar ontmoeten.

Ze raakte er in gesprek met iemand van het kantoor in Genève. “Toen daar niet veel later een functie vrijkwam, dachten ze aan mij. PepsiCo bood me vervolgens de mogelijkheid om twee jaar in Zwitserland te gaan werken, op het hoofdkantoor van PepsiCo-Lipton. Dat is een joint-venture met Unilever. Ik begon er als Strategic Planning Analyst en groeide later door naar de rol van Financial Manager Global Business. Ik had dagelijks contact met collega’s uit New York, Shanghai en Mexico. Een waanzinnige tijd waar ik ontzettend veel van heb geleerd.”

Welke lessen kunnen we trekken uit de HR-onderzoeken van het Top Employers Institute in meer dan 100 landen? Lees het hier.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
.2 °C
NW1
Beurs AEX
AEX 485.98
+ / - +0.28%
Meer Premium