Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Top Employers

Druk, druk, druk? Stop daar eens mee!

10 FEB 2017 John van Schagen

Volgens de Britse bestsellerauteur Tony Crabbe moeten we nu eindelijk eens stoppen met het altijd maar druk hebben. Maar werknemers hebben daar volgens hem wel wat hulp bij nodig. “Je ziet werknemers soms verzuipen in hun baan.”

Stel dat dat je zou mogen kiezen: vijftien minuten lang niks doen of jezelf gedurende dat kwartier een paar keer een elektrisch schokje toedienen. Wat gaat het worden? Die eerste optie zou het meest voor de hand te liggen. Maar toen psychologen dit experiment een paar jaar geleden uitvoer- den, bleek dat het gros van de mensen koos voor de elektrische schok. Een heel kwartier niks doen is voor veel mensen blijk- baar toch een te zware opdracht, die indruist tegen hun eigen natuur. Herkenbaar voor veel professionals. Zeggen dat er in je agenda nauwelijks deadlines en afspraken staan, we durven het bijna niet hardop uit te spreken. Zeggen dat je het druk hebt, is daarentegen cool.

Nooit meer druk

Ook Tony Crabbe ging lange tijd zo door het leven. De Brit racete van de ene afspraak naar de andere en had moeite om ‘nee’ te zeggen. Het gevolg? Een bomvolle agenda en een hoofd dat zelden pauze nam. Voor hem een aanleiding om er een boek over te schrijven. In ‘Nooit meer druk’ schetst Crabbe de manier waarop veel werkende mensen tegenwoordig ploeterend hun dagen doorkomen. Met 101 afleidingen, onzinnige vergaderingen, steeds weer die mail checken, zelfopgelegde deadline-stress en nauwelijks toekomen aan dingen die we echt belangrijk vinden, zoals gezondheid, gezin, vrienden en ontspanning. Zijn boek is een regelrechte hit en werd onder meer vertaald in het Russisch, Koreaans en Frans.

Cortisolniveau

“Er zijn studies gedaan waarbij mensen een hele dag werden gevolgd met behulp van sensoren. Als je kijkt naar wat we aan het doen zijn, dan blijkt dat de meeste van ons het niet veel drukker hebben dan de mensen vijftig jaar geleden. Toch ervaren we wel meer drukte en dat komt omdat het in ons hoofd veel voller is geworden”, aldus Crabbe. “Door smartphones en e-mail zijn we nu ook buiten werktijden actief met ons werk bezig. Als je fysiek even niks doet, betekent dat niet automatisch meer dat je uitrust. Zo is bijvoorbeeld vastgesteld dat brandweermannen die op wacht staan net zoveel stress ervaren wanneer ze aan het werk zijn. De verschillen in het cortisol- niveau zijn minimaal.”

Dat veel medewerkers gebukt gaan onder het alsmaar groei- ende aantal taken en afleidingen, baart ook HR-managers zorgen. Zo’n één op de zeven werknemers in ons land heeft te maken met burn-outklachten, blijkt uit cijfers van CBS en TNO. Zij voelen zich minstens een paar keer per maand leeg aan het eind van een werkdag, raken emotioneel uitgeput door het werk of zijn moe.

Meer doen

In de boardrooms van veel bedrijven wordt naarstig gezocht naar oplossingen voor dit groei- ende probleem van werkstress als aanjager van het ziekteverzuim. Volgens Crabbe hoeft het antwoord niet zo ingewikkeld te zijn. “Als het gaat over drukte, draai ik de zaken graag om. Vraag niet wat mensen minder willen doen, vraag juist wat ze méér willen doen. Ons brein werkt namelijk minder goed als het om negatieve connotaties gaat. Je moet dus niet zeggen dat je ‘s avonds minder vaak gaat mailen. Je kunt je beter afvragen wat je daarvoor in de plaats gaat doen. Het is aan

HR-managers om dit onderwerp bespreekbaar te maken en dit soort eenvoudige tools aan te reiken. Verder is het belangrijk dat managers voortdurend het gesprek aangaan over prioriteiten. Medewerkers vinden dat namelijk moeilijk. Geef aan wat wel en wat minder belangrijk is in hun functie. Nu schetsen directeuren aan het begin van het jaar doelstellingen en die lijst wordt gaandeweg het jaar langer en langer. Zo zie je werknemers verzuipen in hun baan.”

Meetings

Een ander punt waar het management aan de slag zou moeten: onzinnige en vooral tijdrovende vergaderingen schrappen bijvoorbeeld. “Na tien minuten heeft de helft van de mensen zijn aandacht er al niet meer bij en is meer bezig met de eigen smartphone dan met het onderwerp van de vergadering. Ga eens na hoeveel van dit soort vergaderingen er zijn en durf er een flink aantal te schrappen. Daardoor krijg je lucht in agenda’s en dat is belangrijk. We moeten af van de mythe dat druk zijn ‘er nou eenmaal bij hoort’.”

Lees hier: ‘Scepsis over social medis is verdwenen’

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Meer Premium