Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Dijkstra bv

'Middengroepen vliegen eruit door digitalisering en robots'

Stel je voor dat je in 2025 leeft. Met die opdracht moesten 120 succesvolle twintigers en dertigers in groepjes brainstormen tijdens de Young Bilderberg Conferentie op Nyenrode. Thema dit jaar was 'Leidinggeven tijdens de digitale transformatie'.

De gedroomde toekomstige leider verschilt nauwelijks van de huidige. Dat kon je concluderen uit de nogal clichématige karakterschetsen die de jongeren na hun overleg presenteerden: betrokken, inspirerend, vol passie, een bruggenbouwer.

Toekomstscenario's

Veel interessanter waren de discussies over toekomstscenario's, naar aanleiding van diverse lezingen. Zo wordt veel verwacht van 3D-printen. "Zelfs organen printen is geen fantasie meer", sprak medisch ondernemer Vincent de Schepper tot zijn ambitieuze publiek. "Medici zijn er mee bezig. Je kan dan met je eigen genetisch materiaal een nier printen."

De Schepper zag ook aankomen dat apparaatjes in je lichaam continu je lichaamsfuncties monitoren en doorgeven. "Het is niet zo ver weg dat een ambulance voor je deur komt en de broeder zegt: 'Ik kom voor het hartinfarct dat je gaat krijgen.'" Vanuit de zaal klonk bezwaar: "Het leven moet wel leuk blijven. Stel dat zo'n chip zegt: dit is al je tweede glas wijn."

Digitalisering

Nyenrode-professor Bob de Wit benadrukte dat digitalisering niet alleen om Facebook of online shoppen gaat. "Hele sectoren gaan veranderen. Het is hét thema van deze tijd. Later kunnen jullie tegen je kleinkinderen zeggen dat je erbij was." Topman Dries van der Vossen van hotelketen Bilderberg vertelde hoe de hotelwereld al is geraakt. "Booking.com heeft van Bilderberg een handelsartikel gemaakt. Daardoor zijn wij hoge commissiekosten kwijt, van aanvankelijk enkele tonnen naar enkele miljoenen tegenwoordig."

Gaande de conferentie ontstond het beeld van een nabije toekomst waarin robots talloze taken overnemen, geholpen door steeds beter wordende beeld- en spraakherkenning. Met dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid in de middengroepen. "MBO Administratief zit echt heel weinig toekomst in. De middenklasse gaat er in rap tempo uit", zei bestuurslid David Knibbe van verzekeraar Nationale Nederlanden. Hij is daar verantwoordelijk voor IT wereldwijd.

Knibbe schetste de razendsnelle ontwikkelingen. "Elk businessmodel staat onder druk. Tegelijk heb je te maken met allerlei startups en fintechs die van de zijkant komen invliegen." Data-analyse wordt nog crucialer. "Zodat we van ieder van jullie precies de risico's kunnen berekenen. Dat we weten: die willen we wel, die willen we niet. Het wordt een race tussen verzekeraars. Want als jij het niet doet, kan je nagaan met wat voor klanten jij overblijft."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Meer Premium