Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: STOFFELS, ANKO

‘In de kern brandt een groot vuur’

“Xenos weer naar een toppositie sturen,” zo vat Francine van Dierendonck haar missie als nieuwe baas van Xenos samen. “Het leuke aan retail is dat het iedereen raakt. Je staat midden in de maatschappij.”

Foto: STOFFELS, ANKO

“Iedereen kent Xenos. Het is een tak van sport waar heel veel gebeurt en constant sprake is van vernieuwing. De belangrijkste uitdaging luidt: ‘Hoe zorgen we er voor dat Xenos, ook in deze zeer turbulente en continu veranderende retailmarkt, toekomstbestendig blijft?”

Vuur aanwakkeren

Francine van Dierendonck is een van de drie overgebleven kandidaten die nog kans maken op de Young Captain Award 2016.

Het is niet zo dat het bedrijf helemaal anders moet en dat Xenos weer van de grond af aan moet worden opgebouwd, benadrukt Van Dierendonck. “Ik ben ervan overtuigd dat Xenos de juiste ingrediënten heeft, maar dat we het gerecht goed moeten opdienen.” Ze vervolgt: “Binnen Xenos heerst een positieve cultuur. Mensen zijn enthousiast. Er brandt in de kern een groot vuur. Het is aan mij om dat vuur verder aan te wakkeren."

Francine van Dierendonck is de jongste en enige vrouwelijke algemeen directeur binnen Blokker Holding. Ze is gekozen vanwege haar brede ervaring. Ze is afgestudeerd in de biotechnologie, maar heeft een achtergrond in e-commerce, marketing, sales en operations.

Met het aantreden van dit nieuwe talent kiest Blokker Holding duidelijk voor een verbindende leider. Iemand die de persoonlijkheid en de ervaring heeft om de ‘fysieke’ retail met de online wereld te verbinden, met als doel snel een omslag te realiseren.

Impact en snelheid

Vernieuwend leiderschap gaat over het doorbreken van traditionele patronen, meent Van Dierendonck. “Jong of oud en man of vrouw zijn oude vakjes. Het gaat erom wat iemand voor het bedrijf brengt. De mensen die met de klant bezig zijn, moeten mij kunnen vertellen wat de klant raakt.”

Strategisch, pragmatisch en besluitvaardig noemt ze als haar belangrijkste eigenschappen. “Op papier kun je bedenken hoe het bedrijf eruit moet zien, maar ik geloof ook sterk in dienstbaar leiderschap, in mensen bewegen.”

“De kunst van verandering is impact en snelheid maken, waarbij je de organisatie meekrijgt. Ik ben een optimistisch mens en zoek functies op waar ik écht impact kan hebben en het bedrijf nog meer vooruit kan helpen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Meer Premium