Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: STOFFELS, ANKO

‘Je moet continu de vraag stellen ‘wat drijft me?’

Vastberadenheid en doorzettingsvermogen, dat noemt Marie-Pauline Lauret haar sterkste eigenschappen. “Ik ben nieuwsgierig, wil alles begrijpen en wil vooroplopen.”

Foto: STOFFELS, ANKO

“Ik denk dat ik word gewaardeerd voor mijn brede, zakelijke aanpak. Je bent een belangrijke schakel in het behalen van de strategische doelstellingen. Als auditor vervul je een onafhankelijke functie, maar je moet zeker niet geïsoleerd van de rest van de organisatie staan.”

Spiegel

Marie-Pauline Lauret is een van de drie overgebleven kandidaten die nog kans maken op de Young Captain Award 2016. In haar huidige rol binnen AkzoNobel is ze wereldwijd verantwoordelijk voor het auditbeleid en geeft ze leiding aan een team van circa 50 mensen verspreid over drie continenten.

In korte tijd heeft ze een nieuwe visie neergezet, die vanaf deze zomer wordt geïmplementeerd in de organisatie. “Je moet sterke communicatievaardigheden hebben om mensen of organisaties op een goede manier een spiegel voor te houden. Dat is de enige manier om stappen te zetten.”

Overstap

AkzoNobel is een multinational met wereldwijd meer dan 45.000 medewerkers. Lauret behoort als corporate director internal audit tot de top-50 van het bedrijf. Ze rapporteert rechtstreeks aan de CEO, Ton Büchner, en aan de voorzitter van de auditcommissie.

Voor haar overstap naar AkzoNobel was Lauret werkzaam als registeraccountant en voorzitter van de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep. ”De stap van professional naar corporate is een weloverwogen keuze om mij breder te ontwikkelen en verder door te groeien naar de top.”

Kernwaarden

“In alles wat ik doe, ben ik altijd op zoek naar de mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Daar zit een intrinsieke motivatie. Mijn principes sluiten aan bij de kernwaarden van AkzoNobel: integriteit, duurzaamheid en veiligheid.”

“Ik probeer, veel meer dan een auditor, in een bredere context een bijdrage te leveren aan de samenleving.” Dat doet Lauret onder meer als lid van de Monitoring Commissie Accountancy en als toezichthouder bij de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten en de Cultureel Jongeren Pas.

Drijfveren

“Je moet continu de vraag stellen ‘wat drijft me? wat draag ik bij?’,” vindt Lauret. Succes is iets wat je samen bereikt, benadrukt ze. “Als individu stel je de vraag welke rol je daarin kunt vervullen. Dat moet je in een ecosysteem doen, sámen. Een leider verbindt mensen.”

De moderne leider is niet bang om de status quo te doorbreken, meent ze. “Vernieuwend leiderschap inspireert. AkzoNobel is daar met de keuze voor mij een voorbeeld van. Het bedrijf gaat niet voor de veilige keuze, maar kiest voor verandering door een jonge corporate director van buiten aan te nemen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Meer Premium