Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Katja Mali fotografie

‘Een leider moet vertrouwen uitstralen’

“Er zijn in Nederland veel mensen die precies weten wat ze willen en daar heel gericht naartoe werken.” Headhunter Jacomien Bolier somt op waaraan een succesvolle hedendaagse leidinggevende moet voldoen. Ze concludeert tevreden dat het aanbod van talent groot is.

‘Executive search consultant’ meldt het visitekaartje van Jacomien Bolier. “Je mag ook gewoon headhunter zeggen,’ merkt ze monter op. Sinds 2011 werkt ze voor de Nederlandse vestiging van Spencer Stuart, een Amerikaanse organisatie die gespecialiseerd is in recruitment voor het topsegment.

Omwenteling

Over leidinggevende talenten heeft ze uitgesproken opvattingen. Een van haar recente klanten was een bekende retailer waarvoor ze een geschikte chief marketing officer zocht. Bolier: “We vonden iemand met een achtergrond in de event business. Dat sluit perfect aan bij de omwenteling die de retail momenteel ondergaat. Winkels moeten dynamischer, klanten moeten al naar gelang hun stemming bediend kunnen worden via meerdere verkoopkanalen, dus óók online.”

Die multichannel-benadering is volgens Bolier niet minder dan een overlevingsstrategie: dat stelt hoge eisen aan de mensen die zo’n transformatie begeleiden. “Goed leiderschap betekent beslist dat je midden in de maatschappij staat. Je kunt je niet meer opsluiten in de board room en op de achterbank van je auto met chauffeur.”

Boegbeeld

De lat ligt hoog voor topmanagers, erkent Bolier, en de eisen nemen volgens haar nog steeds toe. Bolier: “De markt mondialiseert en is competitiever. Bedrijven worden ook steeds vaker geconfronteerd met niet-traditionele concurrentie, denk bijvoorbeeld aan Airbnb.”

“Goed leiderschap betekent dat je voortdurend heel scherp de verschillende scenario’s in je hoofd hebt: wat kan er? Wat zijn de concrete bedreigingen? En vooral ook: waar liggen de prioriteiten van je bedrijf, waar ligt onze focus? Je moet vertrouwen uitstralen, dat wil zeggen: de organisatie moet voelen dat je het onder controle hebt.”

De leidinggevende is het boegbeeld, maar tegelijkertijd moet het team een aanvulling zijn op zijn of haar capaciteiten, benadrukt Bolier. “Dat kan alleen als je in staat bent om je visie en strategie in heldere taal te verwoorden én je authenticiteit te bewaken. Als je in verschillende situaties verschillende maskers draagt, val je vroeg of laat door de mand.”

Schaap met vijf poten

De opsomming waarmee Bolier goed leiderschap definieert, lijkt op een zoektocht naar het schaap met de vijf poten. Ze is de eerste om dat toe te geven. “Het ís ook niet makkelijk,” zegt ze. “En toch is het aanbod groot. Er zijn in Nederland veel mensen die precies weten wat ze willen en daar heel gericht naartoe werken. Ze hebben een duidelijk idee over hoe hun carrière eruit moet zien en ze weten heel goed hoe ze de stimulans daarvoor vinden en hoe ze daar aanspraak op kunnen maken.”

Op zeker moment zal een executive volgens Bolier moeten inzien, dat wat hem of haar toe nu toe succesvol heeft gemaakt, geen garantie is voor een succesvol toekomstig leiderschap. Bolier: “De beste leiders hebben een omslag gemaakt van aandacht voor eigen succes naar de rol van ‘enabler’: iemand die de voorwaarden biedt voor een team om optimaal te presteren en die ook precies weet hoe hij een team productief kan maken.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Meer Premium