Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-2,12%
arrow-1,83%
arrow-1,43%
arrow-1,43%
arrow-1,36%
meer...

Beursagenda dinsdag

08:00
Frankrijk: Ondernemersvertrouwen

15:00
VS: Huizenprijzen (S&P Corelogic Case-Shiller index)

16:00
VS: Consumentenvertrouwen, verkoop nieuwe huizen

22:15

VS: Kwartaalcijfers Micron, Nike

Dinsdag in De Financiële Telegraaf:

Valutabelegger krijgt meer oog voor ECB

VN volgt robotisering vanuit kantoor in Den Haag

Column Paul Koster: Groot vertrouwen in grote tech-spelers

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Onzeker begin van de week tegemoet'

13 FEB 2016 Mark Garrelts

Na de malaise op het Damrak in de afgelopen week staat beleggers waarschijnlijk opnieuw turbulentie te wachten in de nieuwe handelsweek. De aandacht zal onder meer scherp gericht zijn op de Chinese aandelenmarkten die een week hebben stilgelegen vanwege de viering van Chinees Nieuwjaar.

In de voorbije week was het kommer en kwel op het Damrak, al werd afgelopen vrijdag een deel van de pijn bij de koersen weggenomen. Beleggers deden aandelen van de hand vanwege de zorgen dat de economie wereldwijd in zwaar weer terecht zal komen. De vrees voor een verslechtering van de gezondheid binnen de bankensector liet ook zijn sporen na. "Het is een combinatie van factoren die het vertrouwen van beleggers de proef stelt", benadrukt Emile Cardon, macro-econoom bij Rabobank. Hij wijst daarbij eveneens op de angst voor een verdere afwaardering van Portugal naar een junkstatus waardoor de ECB geen staatsobligaties meer kan opkopen van het Zuid-Europese land. Het spookbeeld dat de aanhoudende maatregelen van de centrale banken niet afdoende werken om de economie en de inflatie structureel aan te jagen, werkt volgens hem ook de sterk verminderde animo om te beleggen in de hand. „De sterk oplopende prijs van goud is daarbij een teken aan de wand.“

Beleggers staat vanaf komende maandag te wachten hoe China zal reageren op de aanhoudende verkoopdruk op Wall Street en in Europa.  Cardon voorziet dat in het jaar van de Aap de Chinese beurzen een turbulente start tegemoet gaat. „We zijn ook pessimistisch over de situatie in China. Een verdere verzwakking van de yuan, de Chinese munt is noodzakelijk om de economie verder te stimuleren."  

Verder komt op dinsdag naar buiten wat de verwachtingen van Duitse analisten en beleggers zijn over de eigen economie. Eind vorige week werd bekend dat de economie van onze oosterburen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3% gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode dankzij een sterkere binnenlandse vraag. Cardon verwacht dat het voor de markt minder belangrijke ZEW-cijfer een verdere daling tegemoet kan zien gelet op het aanhoudende sombere beursklimaat.  

In Amerika staan op woensdag de notulen van de laatste rentevergadering bij de Federal Reserve op de agenda. Na de recente domper in de VS uit de hoek van de dienstensector en de tegenvallende groei van nieuwe banen wordt er steeds meer rekening gehouden dat een nieuwe renteverhoging voorlopig niet aan de orde is. „Wij gaan er van uit dat de Fed dit jaar nog twee renteverhoging zal doorvoeren afhankelijk van het economische klimaat in de VS. Er zijn ook nog steeds positieve ontwikkelingen, zoals de verdere daling van de werkloosheid. De notulen van de Fed zullen waarschijnlijk niet zo veel inzichten geven doordat destijds nog minder onrust was op de financiële markten.“ Ook krijgen beleggers meer duidelijkheid over het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers en de gang van zaken bij de industriële productie in de VS. 

Het cijferseizoen barst verder los met onder de resultaten van de AEX-fondsen DSM, Randstad, Aegon en uit de lokale markt maakt ABN Amro de cijfers bekend. TNT Express dat zo goed als zeker in handen komt van de Amerikaanse branchegenoot FedEx komt waarschijnlijk voor de laatste keer zelfstandig de prestaties over het afgelopen kwartaal nar buiten. Op Wall Street dat maandag de deuren dicht houdt vanwege President’s Day, geeft onder meer supermarktketen Wal-Mart inzage in de cijfers. 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%
Zo duur is de superdiamant
Lessedi La Rona is de naam van een superdiamant. Bij veilinghuis Sothebys in Londen wisselde hij...
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
BNP GOLD TL 1287 arrow -18,39%
BNP BRENT TS 59.8 arrow 6,75%
BNP AEX TS 530.72 arrow -28,26%
Nieuws

Andere zorgverzekeraars moeten het voorbeeld van DSW volgen:


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX528,50arrow0,14% 18:05
AMX812,19arrow-0,01% 18:05
ASCX1017,20arrow0,22% 18:05
BEL-203968,48arrow0,13% 18:05
FTSE 1007285,74arrow-0,21% 17:35
CAC-405268,76arrow0,03% 18:05
SMI9113,65arrow-0,29% 17:30
meer...