arrow4,76%
arrow3,88%
arrow3,41%
arrow2,75%
arrow2,33%
meer...

Beursagenda dinsdag

8:00
Duitsland: Detailhandelsverkopen, werkgelegenheid

11:00
Europese Unie: Inflatie (mei), werkloosheid (april)

13:30
VS: Kwartaalcijfers Medtronic

15:00
VS: Huizenprijzen S&P Case-Shiller (maart)

15.30
Beursgang Coca-Cola European Partners

16.00
VS: Consumentenvertrouwen

Dinsdag in De Financiële Telegraaf:

Alles over de afgeketste overname van PostNL

Kleine winst ASR voor Nederlandse Staat reëel

Loonsanctie UWV omgekeerde wereld?

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Directeur AMREF Flying Doctors Jacqueline Lampe luidde de gong. AMREF Flying Doctors is meer dan 50 plaatsen gestegen in de top 100 van `s werelds beste non-gouvernementele organisaties van het toonaangevende Global Journal.
Directeur AMREF Flying Doctors Jacqueline Lampe luidde de gong. AMREF Flying Doctors is meer dan 50 plaatsen gestegen in de top 100 van 's werelds beste non-gouvernementele organisaties van het toonaangevende Global Journal.
Foto: NYSE Euronext

Amerika dempt sores Italië

27 FEB 2013

Het Damrak liet woensdag een aardig herstel zien na de verkoopgolf van een dag eerder, al presteerden omringende beurzen in Europa nog beter. Optimisme over de herstelkracht van de Amerikaanse economie en bemoedigende woorden van Fed-president Ben Bernanke over het stimuleringsbeleid gaven de aanzet voor een opleving van de koersen. Vooral ArcelorMittal en Philips zaten in de lift. Midkapper Imtech maakte opnieuw slagzij na de aangekondigde forse claimemissie.  

De AEX-index vond tijdens de middaghandel de weg flink omhoog en eindigde dicht tegen het hoogste niveau van de dag bij een stand van 337,37 punten, en winst van 0,6%. De Midkap-index ging ook 0,6% vooruit naar 539,18 punten.

Elders in Europa wisten de beurzen de stevige averij van dinsdag nog beter te verteren. Frankfurt, Brussel en Parijs klommen 1% tot 1,9%.

De zorgen over een dreigende politieke impasse in Italië die de voorgaande dag het sentiment beheersten, verdwenen wat naar de achtergrond. De recent fors gestegen 10-jarige Italiaanse obligatierente liep ook iets terug ondanks de dreiging van kredietbeoordelaar Moody´s om de kredietstatus van het Zuid-Europese land te verlagen. Joost van Leenders, beleggingsanalist bij BNP Paribas, benadrukt dat het niet zal meevallen om een stabiele regering in Italië te vormen. Een scenario van nieuwe verkiezingen om de patstelling te doorbreken is volgens hem echter voorlopig ook niet aan de orde vanwege de naderende herverkiezing van de Italiaanse president Giorgio Napolitano in mei.

De per saldo meevallende Amerikaans macrocijfers gaven beleggers tijdens de middaghandel een steun in de rug. "De totale orders voor duurzame goederen in de VS vielen weliswaar tegen, maar exclusief de volatiele transportsector gingen de orders hard omhoog.  Het Amerikaanse bedrijfsleven lijkt bereid om meer te gaan investeren. Dat is ook gunstig voor de werkgelegenheid", stelt van Leenders "De orders voor computers beleefde echter wel een absoluut dieptepunt."

De geruststellende uitlatingen van Fed-baas Ben Bernanke vanmiddag bij het Amerikaanse Congres dat een meerderheid binnen de Fed voorstander is van het voortzetten van het  bestaande stimuleringsprogramma om de economie in de VS te ondersteunen, wakkerde ook de koopbereidheid aan. Wall Street kwam vanmiddag in reactie met kleine winsten uit de startblokken. 

De BNP Paribas-econoom is toch voorzichtig over het aandelenklimaat mede vanwege de aanhoudende politieke onzekerheid binnen Europa. Daarnaast wijst hij op de dreigende overheidbezuinigingen in de VS die die vanaf 1 maart automatisch in werking gaan treden. "Samen met de genomen belastingmaatregelen aan het begin van dit jaar zal de impact op de Amerikaanse economie groter zijn dan gedacht."

In de overwegend groengekleurde AEX was Philips met een plus van 1,7% op €21,59 in de bovenste regionen te vinden dankzij een koopaanbeveling door het Spaanse Banco Sabadell.

Staalgigant ArcelorMittal wist zich op te trekken aan een hoopgevende prognose van de Duitse branchegenoot Salzgitter en klom naar de eerste plek met een 2,3% hoger slot op €11,58. Branchegenoot Aperam dikte 1,3% aan tot €10,28

Air France KLM kreeg ook de wind in de vleugels en koerste 1,9% hoger naar €7,98

KPN belandde onderaan met een min van 2,4% op €2,67. De raad van commissarissen heeft vorig jaar onafhankelijk onderzoek laten doen naar zijn eigen prestaties en de samenwerking met het bestuur, zo meldt het jaarverslag.

Douwe Egberts wist het forse openingsverlies tot een min van 0,9% terug te dringen naar €9,02. De neerwaartse bijstelling van de omzet- en winstprognose die de koffie-en theefabrikant voorbeurs naar buiten bracht, kwam niet helemaal uit de lucht vallen.

PostNL zat ook in de achterhoede met een koersdaling van 1,3% tot €1,85. Begin deze week sprong het postbedrijf nog omhoog na goed ontvangen resultaten.

RD Shell eindigde 0,5% hoger op €24,91. De aankoop van aardgasactiviteiten van het Spaanse Repsol voor $4,4 miljard kreeg een positieve ontvangst.

Bij de middelgrote fondsen kreeg Imtech het opnieuw zwaar te verduren. Het aandeel duikelde 11,4% na aan het begin van de handelsdag zelfs 17% lager te hebben gestaan. De schrik over de aangekondigde forse claimemissie van €500 miljoen trok de koers van de technisch dienstverlener onderuit. Imtech meldde op projecten in Polen en Duitsland €300 miljoen zal worden afgeschreven, terwijl het aanstaande AEX-fonds eerder dit jaar nog een afschrijving van circa €100 miljoen in het vooruitzicht stelde.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis daarentegen werd met een riante koerswinst van 7,4% beloond voor de sterke jaarcijfers en een gunstige prognose.

Aalberts steeg 2%, dankzij koersdoelverhogingen door diverse analisten volgend op de mooie kwartaalcijfers die de industrieel toeleverancier dinsdag publiceerde.

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen profiteerde van een adviesverhoging naar 'houden' door ABN Amro en kreeg er 0,3% bij.

De in de AScX-index opgenomen producent van elektromagnetische componenten Kendrion (+0,3%) maakte het stevige verlies geheel goed. De sterke terugval van de omzetgroei in het vierde kwartaal speelde het aandeel lange tijd parten.

Xeikon gleed 1,8% weg. De producent van digitale printers rapporteerde een lichte omzetgroei en meldde nog altijd in gesprek te zijn met een geïnteresseerde partij.

Ordina won 1,6%. De financieel bestuurder van de it-dienstverlener zal op 1 september de automatiseerder verlaten.

Pharming dat volgende maand promoveert naar de Midkap-index schoot 11,7% omhoog.

Digitalekaartenmaker AND gaat aan Moovit een applicatie voor het openbaar vervoer leveren, maar moest niettemin bij zeer lage handelsomzetten 6,9% afstaan.

Zwakke halfjaarcijfers bezorgden het technisch handelshuis Reesink een koersval van 5,7%.

19.9 °C
ONO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.24
+ / - -0.12%
`Beter beschermd bij erfenis`
Wie een erfenis krijgt kan ook met onverwachte schulden te maken krijgen. Wat kun je daar als...
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
BNP DAX TL 9712.65 arrow -8,03%
BNP AEX TL 442 arrow -1,64%
BNP BRENT TL 12.8 arrow -0,35%
Nieuws

Ik baal ervan de koerswinst van 10% bij Philips Lighting te hebben gemist


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX451,37arrow-0,09% 12:01
AMX667,72arrow-0,22% 12:01
ASCX775,25arrow0,06% 12:01
BEL-203531,63arrow-0,10% 12:01
FTSE 1006262,87arrow-0,13% 11:46
CAC-404522,43arrow-0,15% 12:01
SMI8241,84arrow-0,43% 11:46
meer...