Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Beursagenda donderdag

03:00
Japan: Rentebesluit Bank of Japan

06:30
NL: Consumptie huishoudens, consumentenvertrouwen, investeringen

08:00
NL: Prijzen bestaande koopwoningen

16:00
VS: Leading indicators

Donderdag in De Financiële Telegraaf:

'Private equity-sector overschat zichzelf'

Autofabrikant neem rol bank over

Staalfusie doet IJmuiden pijn

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Fugro en Vopak uitschieters op Damrak
Foto: ANP

'Volatiliteit op Damrak blijft hoog'

28 FEB 2016 Mark Garrelts

Beleggers hebben in de nieuwe handelsweek die grotendeels in de maand maart valt een drukke agenda voor de boeg, waarbij de ogen vooral gericht zijn op het Amerikaanse banenrapport en het vertrouwen bij ondernemers uit diverse regio’s. De stroom van bedrijfscijfers droogt langzaam op, al kunnen vooral de resultaten en de toelichting bij AEX-fonds Ahold op interesse rekenen.  

Het sentiment op het Damrak in maart wordt:


Verstuur

In de voorbije week liet het Damrak weer eens een grillig beeld zien, waarbij  na een forse inzinking vanwege een terugval van het Amerikaanse consumentenvertrouwen de zon snel weer doorbrak geholpen door de aantrekkende olieprijzen. Een opsteker uit de hoek van de orders voor duurzame goederen in de VS droeg ook bij aan het opgeklaarde sentiment.

Olie in balans

Volgens Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij JNVB, houden de turbulente oliemarkten voorlopig een stevige greep op de stemming bij de aandelenbeurzen. „Voor de lange termijn houden we er echter  rekening mee dat de olieprijs zal stabiliseren op een hoger niveau doordat waarschijnlijk de vraag en aanbod van olie de komende tijd meer in balans zal gaan komen. Verder leven beleggers voortdurend tussen hoop en vrees over het economische klimaat, waardoor de rust op de aandelenmarkten nog steeds niet is teruggekeerd.“  

In de nieuwe handelsweek ligt de focus op de voortgang van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Na de domper over het aantal nieuwe banen in januari wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe de werkgelegenheid in de afgelopen maand is verlopen. De gang van zaken bij de ontwikkeling van de lonen en de werkloosheid in de VS is eveneens van belang.

Banencijfer

„Het is in ieder geval positief dat de gemiddelde uurlonen langzaam beginnen aan te trekken en de werkloosheid ruim onder het langjarige gemiddelde ligt, waardoor de inflatie naar verwachting geleidelijk zal gaan oplopen“, stelt Westerterp. Op woensdag krijgen beleggers nog een voorproefje met het banenrapport over de Amerikaanse private sector van salarisverwerker ADP.

Ook is er grote aandacht voor het Beige Book dat een beeld geeft over hoe de Federal Reserve (Fed) aankijkt tegen de Amerikaanse economie. Westerterp benadrukt dat het nog steeds onzeker is of de Fed op korte termijn van plan om de rente opnieuw gaat verhogen of voorlopig het kruit droog zal houden. "Bij het bepalen van het monetaire beleid speelt de situatie op de financiële markten een belangrijke rol zeker als de Amerikaanse economie door de onrust wordt aangetast."

Ahold centraal

Op dinsdag vormt het vertrouwen bij de inkoopmanagers in onder meer Europa en Amerika de hoofdmoot in de agenda van beleggers. De stand van deze vooruitlopende graadmeters kunnen de vrees voor een wereldwijde economische verzwakking mogelijk gaan temperen of juist verder aanwakkeren.  Westerterp: “In Europa en de VS zijn er signalen, zoals de daling van het consumentenvertrouwen, dat het economische plaatje negatiever begint te worden.“    

Het laatste staartje van bedrijven met de resultaten komt naar buiten. In de AEX zullen de schijnwerpers staan op Ahold dat gelijk met de Belgische branchegenoot Delhaize de boeken open doet, waarbij zal worden gekeken hoe de voorgenomen samensmelting van beide bedrijven  er voor staat. Daarnaast geeft digitaal beveiliger Gemalto inzage in de kwartaalcijfers. In de Midkap laten Arcadis, Galapagos, PostNL, Corbion en Brunel de prestaties weten over het laatste kwartaal van 2015.

Erg volatiel

Westerterp houdt er rekening dat in de nieuwe handelsmaand de volatiliteit hoog zal blijven. „We krijgen te maken met de rentevergaderingen van de ECB en de Fed die met veel onzekerheid gepaard gaan. Ik verwacht dat de aandelenmarkten per saldo de zijwaarts zullen  beweging met grote koersschommelingen op dagbasis."

Lees hier alles over beleggingsfondsen

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Piepers verrotten in de grond
De hevige regenval kan rampzalige gevolgen hebben voor de aardappeloogst. DFT-VNDG ging met een...
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
BNP AEX TL 510 arrow 6,29%
BNP GOLD TL 1287 arrow -30,4%
BNP DJIND TS 22842.4 arrow -2,89%
Nieuws

Het nieuwe kabinet moet eerlijke spaartaks invoeren


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX528,66arrow% 20-09
AMX813,80arrow% 20-09
ASCX1019,97arrow% 20-09
BEL-203965,49arrow% 20-09
FTSE 1007271,95arrow% 20-09
CAC-405241,66arrow% 20-09
SMI9095,65arrow0,00% 20-09
meer...