Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Beursagenda woensdag

06:30
NL: Fabrieksorders

15:45
VS: PMI (Flash)

16:00
VS: Verkoop nieuwe huizen

16:30
VS: Olievoorraden

Woensdag in De Financiële Telegraaf:

Vijf private equitypartijen willen AkzoNobel Chemie

Waarom 'koning van vernieuwing' van troon viel bij Blokker

Cyberbeveiligers stuiten op wantrouwen bedrijven

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Merijn Bosman van Dynamic Credit luidt de gong van Euronext Amsterdam om te vieren dat er een direct kanaal is opgezet tussen de internationale kapitaalmarkt en de Nederlandse hypotheekmarkt.
Merijn Bosman van Dynamic Credit luidt de gong van Euronext Amsterdam om te vieren dat er een direct kanaal is opgezet tussen de internationale kapitaalmarkt en de Nederlandse hypotheekmarkt.
Foto: Euronext

Eurosterkte duwt AEX in het rood

12 JAN 2017 DFT

De Amsterdamse beurs liep donderdag tegen een duidelijke verliesbeurt aan. Beleggers waren negatief gestemd vanwege de opleving van de euro en de moeizame gang van zaken op Wall Street. Vooral de staalfondsen Arcelor Mittal en Aperam werden van de hand gedaan. Bij de kleinere aandelen blonk Takeaway uit.

Na een late dip eindigde de AEX-index 0,7% in de min op 483,09 punten, vrijwel het laagste niveau van de dag. De Midkap viel zelfs 1,2% terug naar 685,96 punten.

De grote Europese beurzen hadden ook last van tegenwind. Parijs en Frankfurt daalden 0,4% respectievelijke 1,1%. In Milaan kelderde het aandeel Fiat Chrysler nadat de Amerikaanse toezichthouder EPA meldde dat het bedrijf gebruik heeft gemaakt van sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren.

Rein Schutte , beleggingsadviseur bij Indexus, benadrukt dat de koersen op het Damrak gebukt gingen onder de aantrekkende euro die tot boven de $1,06 steeg.  "De valutamarkten zijn de laatste tijd flink in beweging. Na de persconferentie van Trump zette de opgaande lijn van de dollar niet voort doordat de komende Amerikaanse president weinig losliet over zijn beleidsplannen en er meer aandacht was voor de Russische kwestie." Wall Street kende een bedrukte dag.

Schutte gaat er van uit dat er bij de inhuldiging van Trump eind volgende week meer openheid zal komen over zaken die hij de komende tijd wil gaan aanpakken. "Het is afwachten of de aandelenmarkten mogelijk te snel vooruit zijn gelopen met de optimistische verwachtingen over Trump. Verder kan hij in zijn eigen voet gaan schieten door het opwerpen van handelsbeperkingen met andere landen."

Verder ziet Schutte het rentebeleid van de Federal Reserve als een onzekere factor. "De markt gaat er van uit dat de Fed pas in juni de rente verder zal gaan verhogen, maar bij een verder aantrekkende arbeidsmarkt in de VS en een oplopende loongroei in januari en februari kan daar verandering in komen. Aan de andere kant zal de Fed ook niet te vroeg op de rem willen gaan staan."  

In de AEX belandde ArcelorMittal in de achterhoede met een verzwakking van 3,4%. Farmabedrijf Galapagos werd 2,8% minder waard onder invloed van de kritiek van Trump op de hoge medicijnprijzen. DSM dook 2,2% onder het slot van woensdag.

De financiële waarden kwam in de late middaghandel ook onder druk te staan. Aegon koerste 1,9% lager, terwijl ING 1,1% achteruit ging. 

Vastgoedreus Unibail-Rodamco hield de schade beperkt tot een verlies van 0,1% na een upgrade door analisten van ING naar kopen.

Digitaal beveiliger Gemalto (-1%) meldde voorbeurs een nieuwe klus in Brazilië. Daar levert het bedrijf technologie aan de in Zuid-Amerika populaire taxi-app Easy.

Uitzendconcern Randstad onttrok zich aan de mineurstemming met een winst van 0,7%. Het aandeel werd door Deutsche Bank opgewaardeerd, van 'verkopen' naar 'houden. 

In de Midkap zag gespecialiseerd staalconcern Aperam maar liefst 6,5% van de koers verdampen nadat Indonesië besloot zijn exportverbod voor nikkelerts te versoepelen, waardoor de nikkelprijs naar het laagste niveau sinds september terugviel. Flow Traders was ook uit de gratie met een koersaderlating van 5,2%. TomTom raakte eveneens de weg kwijt. De koers van de navigatiefabrikant gleed 3,5% weg.

Branchegenoot Wereldhave moest 1,3% afstaan nadat ING de koopaanbeveling introk.  Volgens de analisten van ING mist Wereldhave In een tijd van aantrekkende rentes de 'pricing power' om stijgende kosten door te berekenen aan zijn huurders.

Verzekeraar ASR (+3,2%) daarentegen werd tegen de stroom in omarmd. Philips Lighting dikte 0,1% aan.

Offshorebedrijf Sif, dat de fundering levert voor windmolens, viel in de smaak en kreeg er 2,7% bij. ABN Amro heeft het koersadvies van het AScX-fonds  verhoogd van 'houden' naar 'kopen''.

Takeaway.com schoot 14,7% omhoog. Beleggers reageerden enthousiast op de bekendmaking van het maaltijdbezorgbedrijf dat de orders op zijn platforms vorig jaar met 46% zijn gestegen en de uitgesproken verwachting om de leidende positie in diverse Europese landen dit jaar verder uit te bouwen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
Nieuws

De komst van Hudson's Bay wordt een succes:


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX521,87arrow1,00% 22-08
AMX793,64arrow0,77% 22-08
ASCX1003,80arrow0,69% 22-08
BEL-203930,75arrow0,73% 22-08
FTSE 1007381,74arrow0,86% 22-08
CAC-405131,86arrow0,87% 22-08
SMI8963,83arrow0,90% 22-08
meer...