Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Beursagenda woensdag

06:30
NL: Fabrieksorders

15:45
VS: PMI (Flash)

16:00
VS: Verkoop nieuwe huizen

16:30
VS: Olievoorraden

Woensdag in De Financiële Telegraaf:

Vijf private equitypartijen willen AkzoNobel Chemie

Waarom 'koning van vernieuwing' van troon viel bij Blokker

Cyberbeveiligers stuiten op wantrouwen bedrijven

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Dit jaar viert de Amsterdamse beurs, de oudste aandelenbeurs ter wereld, haar 415e verjaardag. Ter gelegenheid hiervan werd de beurshandel maandag geopend met een slag op de gong.
Dit jaar viert de Amsterdamse beurs, de oudste aandelenbeurs ter wereld, haar 415e verjaardag. Ter gelegenheid hiervan werd de beurshandel maandag geopend met een slag op de gong.
Foto: Jon van Schoonhoven

Grondstoffen drukken op AEX

20 MRT 2017 Johan Wiering

De AEX sloot vandaag iets lager, vooral door verliezen van de zwaarwegende grondstoffenproducenten Shell en ArcelorMittal. Ook de terugval van de ABN Amro drukte op de index.

Akzo-belager PPG kan beter handdoek in de ring gaan gooien:


Verstuur

De AEX leverde 0,2% in op 515,1 punten. De AMX klom met 0,2% naar 740,8 punten.

Elders in Europa hadden verkopers veelal ook licht de overhand. De beursgraadmeters van Frankfurt en Parijs zakten 0,3%.

Beleggers deden het door het gebrek aan richtinggevend nieuws rustig aan en haalden hun schouders op over een nieuwe rakettest van Noord-Korea. Marktanalist Ron van der Does (IG) ziet hier wel een risico. ,,De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson werd door China tot kalmte gemaand. Maar als Donald Trump hier weer meer oneliners tegenover gaat zetten, kunnen de spanningen op de beurs oplopen."

Van der Does meent dat de oplopende inflatie in Europa op termijn ook gevolgen zal hebben. ,,Vanochtend bleek dat de arbeidskosten in de eurozone stijgen. Mocht deze trend doorzetten en de inflatie verder oplopen, dan kan de ECB niet onder een renteverhoging uit. Het zou mij niets verbazen als ze deze in september aankondigt."

Vermogensstrateeg Joop van de Groep (Antaurus) sluit zich hierbij aan. ,,De ECB zal tot eind dit jaar voor maandelijks €60 miljard aan obligaties opkopen, maar het is zeer wel mogelijk dat ze tussentijds een einde maakt aan de negatieve rentes. De sterker wordende euro ten opzichte van de dollar lijkt hier ook op te wijzen."

Volgens Van de Groep zullen overnamefantasieën voorlopig de belangrijkste impulsen voor de beurs blijven. ,,Het overnamenieuws rond Unilever en AkzoNobel heeft de AEX in de afgelopen weken hoger gezet. Als zelfs Unilever overgenomen kan worden, is elk bedrijf in de AEX een potentiële overnameprooi."

Een mogelijk verdere neergang van de olieprijzen ziet de vermogensstrateeg als een risico voor beleggers. ,,Amerika draait met zijn productie op volle toeren en Saoedi-Arabië haalt inmiddels meer dan 10 miljoen vaten per dag uit de grond. Dit gaat druk zetten op de olieprijzen en daarmee mogelijk op oliebedrijven als Shell."  

In de AEX eindigde ABN Amro met een verlies van 1,6% onderaan, hoewel de obligatierentes in Europa nauwelijks bewogen. KPN volgde met een terugval van 1%. De verliezen van 0,8% voor Shell en van 0,7% voor staalgigant ArcelorMittal deden zich voelen, gezien hun hoge gewicht in de index.

Philips steeg 0,7%. De fabrikant van medische apparatuur staat in de beursgraadmeter Stoxx Europe 600 voortaan bij de medische bedrijven in plaats van bij de industriële ondernemingen.

Chipmachinefabrikant ASML sloot voor de zesde dag op rij hoger, ditmaal met 0,7%.

Unilever won 0,4%. Het voedings- en wasmiddelenconcern zou voor €7 miljard aan merken willen verkopen, waaronder Becel. Unilever wil daarmee zijn aandeelhouders tegemoet komen na de mislukte overnamepoging van Kraft Heinz. Unilever-topman Paul Polman zou trouwe beleggers tevens hebben opgeroepen om aandelen bij te kopen.

In de Midkap eindigde chemicaliëndistributeur IMCD met een plus van 1,8% bovenaan. Air France KLM werd door beleggers 1,1% lager gezet.

Smallcap Kiadis Pharma klom 5,8%, in reactie op de benoeming van Jan Feijen tot operationeel directeur. Hij werkte eerder onder meer voor Johnson & Johnson en Crucell. Effectenhuis KBC Securities noemde de benoeming van Feijen positief, omdat hij ruime ervaring heeft met het opzetten van klinische en commerciële productiefaciliteiten.

Takeaway.com verloor 2,7%. De maaltijdenbezorger presenteerde vorige week tegenvallende jaarcijfers.

Avantium stond een groot deel van de dag op een verlies van meer dan 1%. Het biochemiebedrijf sloot echter een bescheiden 0,1% lager op €11, precies de prijs waartegen het vorige week naar de beurs ging.

Tien lentetips voor de beurs? Volg donderdagavond het gratis online seminar 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
Nieuws

De komst van Hudson's Bay wordt een succes:


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX521,87arrow% 22-08
AMX793,64arrow% 22-08
ASCX1003,80arrow% 22-08
BEL-203930,75arrow% 22-08
FTSE 1007381,74arrow0,86% 22-08
CAC-405131,86arrow% 22-08
SMI8963,83arrow0,00% 22-08
meer...