Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Eiso Kant hoopt het programmeren in de toekomst over te laten aan intelligente software.
Eiso Kant hoopt het programmeren in de toekomst over te laten aan intelligente software.
Foto: EIGEN FOTO

#DOORBREKER Eiso Kant van source{d}

Software zelf laten programmeren

11 JAN 2017

Madrid - Een bedrijf door en voor programmeurs. Zo omschrijft Eiso Kant zijn platform source{d} dat kunstmatige intelligentie inzet om ontwikkelaars aan bedrijven te koppelen.

„Europa telt zo’n 32.000 IT-recruiters waarvan meer dan 99% geen technische achtergrond heeft”, vertelt de 26-jarige Kant. „Ze gaan op zoek naar ontwikkelaars, terwijl ze zelf de taal niet kennen.”

Kant programmeert al sinds zijn 12de en had op 18-jarige leeftijd zijn eigen internetbedrijf in Silicon Valley. Het leven in de Bay Area beviel hem echter niet. „Door de snelheid valt je persoonlijke leven weg.”

Kant besloot naar de prestigieuze IE Business School in Madrid te gaan waar hij Jorge Schnura en Philip von Have leerde kennen. Samen richtten ze in 2011 Tyba op, een banenplatform dat afgestudeerden aan startups koppelt. Om het werving- en selectieproces te verbeteren begonnen ze als nevenproject met source{d}.

Nadat Tyba in 2015 werd verkocht aan het Deense GraduateLand, besloten de drie oprichters zich volledig te focussen op het door kunstmatige intelligentie-gedreven source{d}. Afgelopen zomer haalde het een investering van $6 miljoen binnen geleid door het fonds van de Franse investeerder Xavier Niel die gratis programmeeronderwijs aanbiedt.

„Software speelt zo’n belangrijke rol in de maatschappij en toch houden slechts 21 miljoen mensen zich er professioneel mee bezig. Met source{d} analyseren we meer dan zeven miljoen opensource softwareprojecten en het werk van ruim acht miljoen ontwikkelaars. Programmeren is, net als schrijven en schilderen, een creatief vak. Door alle code te doorgronden herkent de software de stijl van een programmeur.”

Het platform zorgt dat een programmeur op een plek terecht komt waar zijn talent wordt benut en hij zich verder kan ontwikkelen. Daarnaast kan het analyseren van alle code het programmeervak naar een hoger niveau tillen. Dat is echter niet het einddoel. „We hopen uiteindelijk zulke intelligentie software te creëren dat het zelf kan programmeren”, aldus Kant zich beseffend dat hij daarmee zijn eigen platform overbodig maakt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.6 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%