Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ivo Aarninkhof (rechts) bij een GE-Mammograaf met de Sigma-paddle in het Academisch Medicsch Centrum in Amsterdam.
Ivo Aarninkhof (rechts) bij een GE-Mammograaf met de Sigma-paddle in het Academisch Medicsch Centrum in Amsterdam.
Foto: Sigmascreening

Doorbreker: Plaat tegen pijnlijke borsten

05 JUL 2017 Rob Goossens

Amsterdam - Voor de meeste vrouwen is een borstkankeronderzoek geen pretje. Het Nederlandse bedrijf Sigmascreening ontwikkelde een technologie die het ongemak sterk moet verminderen. Een bijzondere bijvangst: met de methode kunnen er meer tumoren worden gevonden.

„In Nederland wordt veel meer druk gezet dan in andere landen”, vertelt emeritus-hoogleraar Kees Grimbergen die bij het bedrijf betrokken is. „De algemene opvatting was: hoe meer compressie, hoe beter het mammogram. Maar dat blijkt toch anders. Als je te hard drukt, worden bloedvaten en kleine tumoren als het ware weggedrukt.”

En hard gedrukt wordt er. De ervaring kan vergelijkbaar zijn met drie keer die van een bloeddrukmeter. Grimbergen: „En daar krijgen mensen al een pijnlijke arm van. Voor vrouwen met kleinere borsten kan de druk nog eens tien keer zo groot zijn als die bij grote borsten, omdat de totale kracht over een kleiner oppervlak verspreid wordt.”

Sigmascreening ontwikkelde daarom een drukgestuurde paddle, vertelt ceo Ivo Aarninkhof van het bedrijf. De paddle is de plaat die van boven op een borst gedrukt wordt. „Bij een reguliere paddle wordt de kracht gemeten die de machine levert. Onze paddle meet de druk op de borst. Daar hebben vooral vrouwen baat bij die nu ernstige pijnklachten ondervinden.”

Sigma heeft klanten in Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Het potentieel is groot, stelt Aarninkhof. „Er worden jaarlijks zesduizend mammografen verkocht. Die kosten in de EU zo’n €200.000 per stuk. Onze technologie vertegenwoordigt 10% van die waarde.”

In het Nederlandse bevolkingsonderzoek wordt de technologie nog niet gebruikt. „In het buitenland is men inmiddels veel verder”, aldus Aarninkhof. „Alleen al in het kader van bevolkingsonderzoek maken we in Nederland een miljoen mammogrammen per jaar. Dat zijn een hoop pijnlijke borsten, en we vrezen ook onnodig gemiste tumoren.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%