Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Petra van den Elsen hoopt dat de HandScan binnen tien jaar thuis gebruikt kan worden.
Petra van den Elsen hoopt dat de HandScan binnen tien jaar thuis gebruikt kan worden.

#DOORBREKER Petra van den Elsen van Hemics

Pijnvrij reuma-onderzoek

06 SEP 2017 Gabi Ouwerkerk

Eindhoven - Circa één procent van de Nederlands bevolking heeft reumatoïde artritis. Regelmatig moeten zij naar het ziekenhuis waar een, soms pijnlijke, knijptest volgt ter controle op ontstekingen.

Het Eindhovense bedrijf Hemics streeft er met de HandScan naar niet alleen de pijn van de patiënten te verlichten, ook hun leven. Een aantal Nederlandse reumatologie-afdelingen beschikt al over de scanner. Recent zijn er drie verkocht aan klinieken in België en Duitsland.

„Het gaat om kleine aantallen, maar voor ons is deze eerste sprong over de grens van groot belang”, vertelt Petra van den Elsen, ceo van Hemics. „De HandScan is pas sinds 2015 op de markt. De eerste verkopen van een nieuwe medische innovatie zijn het lastigst, maar wekken vervolgens de belangstelling van andere artsen.”

De HandScan gebruikt licht om ontstekingen in handen en polsen op te sporen. „Met een ingebouwde bloeddrukmanchet zorgen we voor wat bloedophoping in de hand. Bij ontstoken gewrichten hoopt zich meer bloed op en dat maakt het licht zichtbaar.”

Het apparaat wordt nu naast de bekende knijptest gebruikt, waarbij de arts kijkt of er zwellingen zijn en vraagt hoe pijnlijk ze zijn als er in geknepen wordt. Van den Elsen verwacht dat de scanner deze subjectieve methode gaat vervangen zodra reumatologen er voldoende vertrouwd mee zijn.

Van den Elsen: „Onze HandScan vindt, net als echografie, een groter deel van de ontstekingen dan de knijptest. Echografie is erg arbeidsintensief en wordt daardoor in de klinische praktijk weinig toegepast.”

De HandScan is volgens haar eenvoudig te hanteren en kan ook door verpleegkundigen gebruikt worden. Vanwege de omvang en kosten is het nu alleen te gebruiken in ziekenhuisomgevingen, maar binnen tien jaar moet het gereed zijn voor thuisgebruik. „Patiënten kunnen zich dan op afstand laten monitoren waardoor ze minder vaak voor controle naar het ziekenhuis hoeven.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%