Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ook 'offline' criminaliteit leunt op internet

07 JAN 2011

DEN HAAG - Het is snel, anoniem en wereldwijd en daarom bijzonder aantrekkelijk voor criminelen: het internet. Behalve de volbloed-cybercriminelen die uitsluitend in de virtuele wereld opereren, gebruiken ook 'offline' criminelen het internet steeds meer. Dat concludeert Europol in een rapport over cybercriminaliteit dat vandaag is verschenen.

Zo'n beetje alle vormen van georganiseerde criminaliteit die in de 'echte wereld' voorkomen, hebben voordeel van de mogelijkheden die internet biedt. Dat geldt voor smokkel van en handel in drugs, mensenhandel, illegale migratie, illegale wapenhandel, marketingfraude en BTW-fraude, somt Europol op.

Criminelen gebruiken bijvoorbeeld e-mail, instant messaging en internettelefonie als middel om buiten het vizier van politie en justitie te blijven. Met internetbankieren kunnen misdaadorganisaties sneller dan ooit geld verplaatsen. Online gokken wordt gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Voor dit doel gebruiken criminele organisaties ook wel speelgeld uit spellen en virtuele werelden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%