Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Adobe komt met abonnementen voor dure software

12 APR 2011

GEEN - Softwareontwikkelaar Adobe is vooral bekend van dure programma's als Photoshop en Premiere. De applicaties, die vooral bedoeld zijn voor aankoop door bedrijven, kunnen nu ook gehuurd worden.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt tijdens de presentatie van Creative Suite 5.5, de nieuwste versie van het softwarepakket van Adobe.

Normaal gesproken kost de Master-versie van het pakket, waarin alle software en extra functies zijn verwerkt, $2.500. Nu is het echter mogelijk om voor een vast bedrag per maand toegang te krijgen tot de programma's. Hoeveel het kost, ligt voor een deel aan de consument.

Zo is er de mogelijkheid om een jaarcontract af te sluiten waarbij elke maand betaald wordt. Daarnaast is er een maandelijkse betaaloptie waarbij geen contract voor langere tijd nodig is, maar waarbij per maand wel meer betaald moet worden. Zo kost het huren van de Master-collectie $129 per maand met een contract, terwijl het maand-tot-maand $199 kost.

Consumenten hoeven echter niet het hele pakket te nemen, ze kunnen ook de programma's apart huren. Elke maand checkt de software of de gebruiker voor die maand heeft betaald. Is dat niet het geval, dan krijgt hij vijf dagen de tijd om alsnog te betalen, waarna de applicatie gedeactiveerd wordt.

Tijdens de presentatie heeft Adobe ook enkele nieuwe functies van Creative Suite 5.5 getoond. Zo is het mogelijk om met speciale iPad-apps contact te maken met Photoshop, waardoor de tablet van Apple gebruikt kan worden bij het bewerken van foto's en het maken van illustraties. Een app kan bijvoorbeeld dienen als kleurenmenger waarmee kleuren gemaakt kunnen worden die weer op de pc te gebruiken zijn.

-.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%