Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Text to Change sms't tegen ziektes in Afrika

08 JUL 2009

KAMPALA - De Verenigde Naties houden een proef om te kijken of het inzetten van sms in de strijd tegen ziektes in Afrika echt werkt. De VN doen dat samen met het Nederlandse Text to Change.

Bas Hoefman, medebedenker van het programma Text to Change.
Bas Hoefman, medebedenker van het programma Text to Change.
Foto: ANP

„Wanneer een kind diarree heeft, moet het dan meer eten en drinken dan normaal?”. Die vraag kregen tienduizend Ugandezen onlangs via een sms-bericht in hun inbox. Een uur later hadden al zeshonderd van hen een antwoord teruggestuurd. Wie nee terugstuurt, zit er naast en krijgt in een volgend bericht uitgelegd waarom dit wel belangrijk is.

„85 Procent van de jongeren in Uganda heeft toegang tot een mobiele telefoon”, zegt Paul Kagwa van het Ugandese ministerie van Gezondheid. „Zelfs in de afgelegen gebieden. Die telefoons zijn dus een ideaal middel om informatie over te brengen.” Wie de gezondheidsvragen per sms beantwoordt, kan beltegoed en telefoons winnen.

Bij de presentatie van 'Texting4Health' in Kampala was naast Kagwa en een hoge delegatie van de Verenigde Naties ook de Nederlander Bas Hoefman (32) aanwezig. Hij is, samen met een collega van de stichting Text to Change, de bedenker van dit programma. „Ik denk dat alle gezondheidsorganisaties mobiele technologie zullen gaan gebruiken voor hun communicatie”, aldus Hoefman.

Uganda, waar zo'n 7 procent van de bevolking met hiv besmet is, kent verafgelegen gebieden waar weinig kennis over gezondheid is. „Eerder dit jaar deden we een project in het district Arua. Nadat we ook daar tienduizend mensen met gratis sms'jes hadden gewezen op het belang van een aidstest, kwamen er opeens 35 procent meer mensen om zich te laten testen”, vertelt Hoefman.

De kosten van het sms'en komen voor rekening van de VN. Die rekening, voor drie vragen naar tienduizend nummers plus hun antwoorden, bedraagt volgens Hoefman zo'n 3000 euro. „Het grote verschil tussen deze methode en bijvoorbeeld via de radio een boodschap communiceren, is dat dit veel meetbaarder is. We weten nu dat 2009 mensen een antwoord gestuurd hebben op de eerste vraag, en 2004 op de tweede. Dat is een respons van 20 procent”, zegt Hoefman. Het merendeel van de mensen beantwoordde de vraag over diarree correct.

De VN presenteren de resultaten van Texting4Health eind deze maand in Genève, waarna gekeken zal worden of dit soort projecten vaker wordt ingezet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%