Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Rdio betaalt artiesten voor nieuwe gebruikers

03 OKT 2012 Gabi Ouwerkerk

GEEN - Artiesten verdienen minder dan een eurocent per nummer dat afgespeeld wordt via streamingmuziekdiensten als Spotify en iTunes Match. Muziekdienst Rdio, van de oprichters van Skype, gaat artiesten daarom betalen voor elke nieuwe gebruiker die ze naar het platform lokken.

Met het Rdio Artist Programma biedt de dienst artiesten een nieuwe manier om direct geld te verdienen aan streaming muziek. Met Rdio kunnen artiesten muziek en aanbevelingen delen met fans via de dienst en via Twitter, Facebook en andere online diensten. Artiesten verdienen $10 voor elke nieuwe abonnee die ze aanbrengen en die minstens een maand gebruik blijft maken van de dienst.“Er is geen kunst zonder artiesten”, zo laat Rdio oprichter Janus Friis weten. “Als onderdeel van deze industrie weten we dat een onderneming die zijn belangrijkste bijdragers niet beloont, een kanslose onderneming is. De innovatie van internet zou geen drempel moeten zijn voor het succes van muziekartiesten; het moet het hen juist mogelijk maken nog succesvoller te worden.”

Internationale artiesten als Scissor Sisters en Snoop Dogg aka Snoop Lion bevinden zich onder de eerste artiesten die zich hebben aangemeld voor het programma. Ook minder bekende muzikanten kunnen zich er voor aanmelden. Het Radio Artist Program is actief in alle 14 landen waar Rdio op dit moment actief is, onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken en Zweden. In Nederland is Rdio nog niet beschikbaar, maar de dienst is bezig uit te breiden in Europa.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
10.3 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 468.79
+ / - +0.45%