Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Buma/Stemra vindt kopieheffing te laag

26 OKT 2012

AMSTERDAM - De nieuwe thuiskopieheffing is goed voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers, maar de opbrengst van de regeling is te laag. Dit vindt Buma/Stemra.

Foto: ANP

Volgens de auteursrechtenorganisatie zal de netto-opbrengst van de heffing op bijvoorbeeld harde schijven en smartphones rond de 27 miljoen euro per jaar liggen. Dat is gelijk aan het bedrag dat stichting de Thuiskopie in 2005 incasseerde. Volgens Buma/Stemra zijn consumenten sindsdien alleen maar meer muziek gaan kopiëren.

„De kraan met illegaal aanbod staat nog steeds wagenwijd open”, liet directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra vrijdag in een reactie weten. Hij noemt de nieuwe heffing wel een stap op weg naar een gezonde muziekmarkt, maar zeker geen eindstation. Buma/Stemra wijst erop dat het online legale aanbod alleen kan groeien en ontwikkelen bij een goede handhaving tegen illegaal aanbod.

De nieuwe thuiskopieheffing op beeld- en geluiddragers gaat op 1 januari in. De thuiskopieregeling was meerdere jaren niet uitgebreid, waardoor harde schijven, tablets en telefoons met mp3-spelers niet onder de regeling vielen. Inkomsten uit de thuiskopieregeling droogden op, omdat de verkoop van overschrijfbare cd's en dvd's sterk terugliep.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%