Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Nieuw record voor Android

05 NOV 2012

FRAMINGHAM - Google's besturingssysteem Android heeft zijn leiderschap op de smartphonemarkt in het derde kwartaal verder weten uit te breiden. Volgens dit weekend gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau IDC draaide 75 procent van de recent verkochte smartphones op Android. Een jaar geleden lag het marktaandeel nog op 58 procent.

Er zijn 700.000 apps voor Android beschikbaar.
Er zijn 700.000 apps voor Android beschikbaar.
Foto: Google

Het besturingssysteem van Apple (iOS) volgt op afstand met een marktaandeel van zo'n 15 procent, aldus de onderzoekers. Dat is een lichte toename ten opzichte van de 13,8 procent vorig jaar in het derde kwartaal. In het lopende kwartaal kan Apple de achterstand op Google misschien weer wat inlopen door de introductie van de iPhone 5, eind september.

De populariteit van het Google-systeem liet weinig ruimte voor andere spelers. De BlackBerry van Research in Motion zakte in één jaar tijd van een marktaandeel van 9,5 tot 4,3 procent. Nog sterker was de daling van Symbian van Nokia van 14,6 naar 2,3 procent. De nieuwe toestellen van Nokia draaien sinds vorig jaar grotendeels op Windows Phone van Microsoft.

Windows Phone zag zijn marktaandeel licht toenemen van 1,2 procent naar 2 procent. Het concern hoopt de smartphonemarkt te veroveren met het afgelopen week gelanceerde Windows Phone 8.

9.4 °C
NNW2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 457.4
+ / - +0.29%