Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Honderden miljoenen kartelboete voor Philips

05 DEC 2012

BRUSSEL - Philips en zes andere internationale elektronicaconcerns zijn beboet voor verboden prijsafspraken over televisie- en computeronderdelen. De Europese Commissie bestraft de zeven bedrijven met in totaal ruim 1,47 miljard euro.

Philips zal ruim 313 miljoen euro alleen en ruim 391 miljoen samen met LG Electronics moeten neertellen, maakte de commissie in Brussel woensdag bekend. LG Electronics krijgt apart ook nog een boete van bijna 296 miljoen. De twee bedrijven worden daarmee het zwaarst bestraft.

Samen met Samsung, Technicolor, Panasonic, Toshiba en MTPD maakten Philips en LG Electronics bijna tien jaar, van 1996 tot 2006, afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en/of computers. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie.

De commissie begon haar onderzoek naar deze verboden kartelvorming in 2007. De Taiwanese onderneming Chunghwa deed ook mee, maar omdat deze firma de praktijken aankaartte, kreeg zij geen straf opgelegd. Omdat Philips meewerkte aan het onderzoek, kreeg de firma kortingen van 30 procent op de boetes.

Het bewuste onderdeel waarover afspraken werden gemaakt, maakte 50 tot 70 procent uit van de prijs van een beeldbuis. „Daaruit kan worden afgeleid hoe omvangrijk dit illegaal gedrag van invloed was op beeldbuisproducenten, en uiteindelijk ook schadelijk was voor de consument”, concludeerde Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging).

De commissaris vertelde dat deelnemers elkaar ontmoetten op golfbanen. „Ze wisten dat wat ze deden illegaal was”, stelt Almunia vast. „Ze krijgen de straf die ze verdienen.”

Inmiddels zijn beeldbuizen grotendeels vervangen door lcd- en/of plasmaschermen. De totale boete is de hoogste die Brussel ooit oplegde in een kartelzaak.

19.2 °C
NO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 449.66
+ / - +0.13%