Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De Nexus 4 bevat de nieuwste Android functionaliteiten.
De Nexus 4 bevat de nieuwste Android functionaliteiten.
Foto: Rechtenvrij

Snel Android 4.2 toestel met beperkt geheugen

Review LG Nexus 4

07 DEC 2012 Gabi Ouwerkerk

GEEN - Na HTC en twee keer Samsung is nu LG de eer ten beurt gevallen om de nieuwe Nexus smartphone van Google te produceren. De Nexus 4 beschikt over alle nieuwe Android foefjes. Kijken of LG zijn best heeft gedaan om Android 4.2 te promoten.

Gesture Typing maakt het mogelijk snel woorden te typen door op het virtuele toetsenbord van de ene letter naar de andere letter te vegen.
Gesture Typing maakt het mogelijk snel woorden te typen door op het virtuele toetsenbord van de ene letter naar de andere letter te vegen.
Foto: Rechtenvrij
Door ingebouwde QI-technologie is het mogelijk de Nexus 4 draadloos op te laden.
Door ingebouwde QI-technologie is het mogelijk de Nexus 4 draadloos op te laden.
Foto: Rechtenvrij

Uiterlijk

Op het uiterlijk van de Nexus 4 valt weinig aan te merken. Het is het standaard smartphonedesign waarbij de nadruk ligt op het 4,7 inch grote scherm. Het toestel ligt lekker in de hand. Het is met 139 gram geen super licht apparaat, maar persoonlijk vind ik dat geen probleem. Anders dan zijn voorganger, de Galaxy Nexus, voelt het apparaat niet plastic aan, maar lekker solide. Het is bijna geheel zwart met wat chroomkleurige details waaronder de aan/uit- en volumeknop en een dunne rand aan de zijkant. De achterkant is gemaakt van een speciaal soort glas en lijkt op het eerste gezicht gewoon zwart. Pas als je goed kijkt zie je dat er met lasers een patroon in gemaakt is. Bij voldoende licht verschijnen glinsterende puntjes. Tijdens de reviewperiode heeft de glazen achterkant behalve vingerafdrukken geen krassen of iets dergelijks vertoond. Er zijn echter gebruikers die klagen dat de achterzijde snel krassen vertoont.

De positie van de luidspreker op de achterkant van het toestel is niet handig gekozen. Nu geven speakers van smartphones al niet het mooiste geluid, maar als je een kort muziekclipje op YouTube wilt bekijken en je legt het toestel voor je neer, klinkt het geluid wel erg dof.

De volledige specificaties van het toestel zijn hier te vinden.

Scherm

Het HD IPS plus scherm heeft een resolutie van 1280 bij 768 en dat zorgt voor een heel helder beeld. Ook de kleurweergave is prima en doet heel natuurlijk aan. Bij andere smartphones is weleens een soort blauwe waas te zien, maar daarvan is hier geen sprake. Ook de kijkhoek is prima. De zon heeft zich helaas weinig laten zien tijdens de reviewperiode, dus in de praktijk heb ik niet kunnen testen hoe het zicht in direct zonlicht is.

Gebruik

Zodra ik het toestel aanzet wordt mij gevraagd of ik een Google account heb. Voor de duidelijkheid staat er ook nog bij ‘antwoord Ja als je Gmail gebruikt’. Dit lijkt erop te duiden dat Google ook gebruikers wil aanspreken die voor het eerst kennismaken met een smartphone.

Een van de fijnste dingen aan een echte Google telefoon vind ik dat er geen meuk van de toestelfabrikant op staat in de vorm van een extra gebruikersinterface. De eigen interface van Google is vrij sober. Het toestel biedt vijf thuisschermen, waarvan er drie geheel leegzijn. Op een van de schermen staat de voorgeïnstalleerde widget 'aanbevolen op Google Play' en op beginscherm staat de Google zoekbalk, een klok, een mapje met daarin een 9-tal Google apps, waaronder Gmail, Maps, YouTube, Play Store en Agenda. Alle voorgeïnstalleerde apps en widgets kun je verwijderen of veranderen. Zo verander ik de analoge klokwidget direct in een digitale en verwijder de Google Play Widget. Wanneer ik eigen widgets ga plaatsen valt op dat de meeste aangeboden applicaties vrij groot zijn, waardoor er vaak maar één op een pagina past.

Android 4.2 Jelly Bean

De nieuwste versie van het Android besturingssysteem kent geen hele grote veranderingen ten opzichte van zijn voorganger 4.1 die ook Jelly Bean heet. Wel heeft Google gezorgd dat de nieuwe software nog sneller reageert en uiteraard ook een aantal nieuwe handigheidjes toegevoegd. Zo is bijvoorbeeld rap een snelmenu van de instellingen op te roepen door met twee vingers op het scherm van boven naar beneden te scrollen. In dit menu vind je snelkoppelingen naar helderheid, instellingen, wifi, datagebruik en batterijgebruik. Ook kun je bluetooth en vliegmodus  aan- en uitschakelen.

Lockscreen aanpassen

Nieuw in Android 4.2 is de mogelijkheid om widgets toe te voegen aan het vergrendelde scherm. Al is van toevoegen op het scherm zelf eigenlijk geen sprake. Door in plaats van je scherm te ontgrendelen naar links of rechts te vegen op de witte lijnen die oplichten kom je op de pagina met daarin vijf beschikbare homescreenwidgets: Camera, Agenda, Berichten, Digitale klok en Gmail. Handig is vooral de mogelijkheid om met een veeg naar rechts de camera app te openen.

Dagdromen

Een andere nieuwe functie is Dagdromen. Deze functie, die je terugvindt in het Weergavemenu van de instellingen, maakt het mogelijk je toestel te veranderen in bijvoorbeeld een digitaal fotolijstje wanneer je het toestel oplaadt of in een dock plaatst. Naast de fotolijst, kun je ook kiezen voor een Fototabel waarbij foto's een voor een als miniatuur op het scherm verschijnen. Andere Dagdromen, oftewel screensavers, zijn: Kleuren, Currents (met nieuws en foto's) en Klok.

Gesture Typing

Ook nieuw is Gesture Typing, een ingebouwde swype-functionaliteit die het mogelijk maakt snel woorden te typen door op het virtuele toetsenbord van de ene letter naar de andere letter te vegen. Persoonlijk ben ik nooit een Swype-fan geweest, maar ik moet bekennen dat Gesture Typing vrij goed werkt. De reviewperiode van een week is tekort om te zeggen of ik overstap van gewoon typen naar deze wijze. Mijn eerste indruk is vooralsnog dat dit toch niet zal gebeuren.

Google Now

Tot slot biedt Android 4.2 ook een nieuwe versie van Google Now, de persoonlijke digitale assistent van Google. Zo kan de dienst nu gebruikmaken van informatie uit Gmail berichten zoals bijvoorbeeld vliegtickets, de status van verzonden pakketten en hotelreserveringen. Ook is het gekoppeld aan de nieuwe Photo Sphere dienst, waarover straks meer. De virtuele assistent kan daardoor suggesties doen voor leuke plekken voor de interactieve foto's.

Gebruik

De Nexus 4 werkt heel intuitief. Het toestel reageert snel en adequaat op aanraking. Het doet op dit punt niet onder voor de iPhone. Het is wat dat betreft het prettigste Android toestel dat ik ooit in mijn handen heb mogen houden. Bij langdurig gebruik van het toestel, bijvoorbeeld als je aan het surfen of gamen bent, valt wel op dat de bovenzijde van de achterkant vrij warm wordt.

Camera

Met de 8 megapixel camera op de Nexus 4 kun je zeer behoorlijke foto's maken. Naast gewone foto's en video's kun je ook kiezen voor een panorama of zelfs 360 graden foto. Deze laatste optie, Photo Sphere genaamd, is erg leuk. Zo kun je bijvoorbeeld mensen snel een indruk geven van je nieuwe huis of appartement. Je moet wel een beetje geduld hebben bij het maken van de opname. Je moet het toestel heel rustig rond bewegen naar het blauwe stipje in de toepassing. Zelf was ik geneigd om te snel naar het stipje te gaan waardoor diverse keren de melding 'te snel' in beeld kwam. Je kunt dat plaatje dan opnieuw doen, zonder dat dit ten koste gaat van eerdere opnamen in de schakel. Het resultaat is een 360 graden foto die je helaas niet kunt doormailen, maar alleen op het toestel zelf kunt bekijken. Wel is het mogelijk de beelden in een cirkel aan elkaar te laten monteren en deze te delen via bijvoorbeeld mail of Facebook.

Draadloos opladen

De Nexus 4 heeft technologie ingebouwd waardoor het mogelijk is het toestel draadloos op te laden met behulp van een oplaadmat. Deze wordt niet bijgeleverd. Google verkoopt wel een eigen oplaadaccessoire in de vorm van een halve bol, maar het is ook mogelijk het toestel op te laden met andere matjes die beschikken over de vereiste QI-technologie.

Geheugen

De Nexus 4 is verkrijgbaar in een 8GB en 16GB variant. Voor huidige maatstaven geen echt grote opslagruimten. Het is dan ook extra jammer dat het toestel geen mogelijkheid biedt het geheugen uit te breiden via een microSD kaart. Net als Apple's iPhone is het niet mogelijk het toestel zonder het juiste gereedschap open te maken. De batterij kun je dus niet vervangen. Bij het plaatsen en verwijderen van het simkaartje moet je, zoals gewend van het populaire toestel van Apple, de houder eerst openen met behulp van een paperclip of iets dergelijks.

Prijs en beschikbaarheid

Een van de aantrekkelijkste punten van de Nexus 4 is de lage prijs die Google voor het toestel vraagt in zijn Amerikaanse Google Play Store: $299 voor het 8GB model en $349 voor het 16GB model. In Europese landen waar de smartphone via de Google Play Store verkrijgbaar is, hangt er een iets hoger prijskaartje aan van €299 voor 8GB en €349 voor het 16GB model. Nog steeds niet duur voor een smartphone met deze specificaties, maar wel een tikkie duurder dan in de VS. In Nederland is de Nexus 4 vooralsnog niet verkrijgbaar. Bovendien kunnen Nederlanders nog geen apparaten kopen in de Google Play Store. Voor €395 is de 16GB versie wel te bestellen bij de Duitse MediaMarkt. De Nexus 4 kan zich meten met toptoestellen als Samsung's Galaxy SIII (€500) en HTC's One X (€500 16GB). De iPhone 5 16GB kost €670.

Conclusie

Op een aantal kritiekpuntjes na is de Nexus 4 één van de fijnste Android telefoons die ik ooit gebruikt heb. Aan Android 4.2 is goed te zien dat Google zijn best blijft doen het besturingssysteem te verbeteren. Dat het toestel zo snel reageert, is naast de quad-core processor ook te danken aan de software. Grootste minpunt is dat het niet mogelijk is het geheugen van maximaal 16 GB geheugen uit te breiden middels microSD. Het design is niet bijzonder, maar wel wel praktisch, met uitzondering van de plaats van de speaker. De prijs is zeker aantrekkelijk. Jammer dus dat het toestel hier nog niet verkrijgbaar is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - 0.0%