Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium
Foto: ANP XTRA

Apple en Samsung weer in de slag om patenten

07 DEC 2012

AMSTERDAM - Apple zal bij de Amerikaanse rechter proberen gedaan te krijgen dat ook nieuwe smartphones en tablets van Samsung van de Amerikaanse markt geweerd worden. Beide technologiegiganten stonden gisteren opnieuw voor de rechtbank in San Jose, die Samsung in augustus veroordeelde voor het schenden van zes Apple-patenten.

Samsung werd toen veroordeeld zijn Amerikaanse concurrent $1,05 miljard te betalen, een vonnis dat het Zuid-Koreaanse concern nu aanvecht. Apple wil juist honderden miljoenen meer ontvangen en zet bovendien in op een verbod op 26 producten van Samsung.

Volgens Samsung is Velvet Hogan, de voorzitter van de jury die het bedrijf in augustus veroordeelde, in de fout gegaan door de juryleden onjuist te instrueren. Hogan, die zelf patenten bezit, zou zijn medejuryleden ten onrechte op het hart gedrukt hebben dat een designpatent gebaseerd is op „het uiterlijk en het gevoel dat je bij een apparaat krijgt”. Volgens Samsung beschermt de patentwetgeving echter alleen design dat „nieuw en origineel” is en worden designconcepten niet door de wet beschermd. Bovendien zou Hogan, een softwareontwikkelaar, bij de juryselectie verzwegen hebben dat hij ooit is aangeklaagd door Seagate Technology, een partner van Samsung.

Apple stelt dat Samsung de Amerikaanse markt overspoeld heeft met patentschendende smartphones die permanente schade veroorzaakt hebben aan het ’ecosysteem’ van Apple. Samsungs marktleiderschap in de VS is volgen het concern „ten koste gegaan van Apple” en daarom eist het bedrijf nog eens $536 miljoen extra als schadevergoeding. Ook zal Apple proberen de nieuwste apparaten van Samsung verboden te krijgen in de VS. Het bedrijf heeft Samsungs smartphone de Galaxy S3 toegevoegd aan een gerelateerd proces over patentschendingen. Apple stond gisteren niet alleen vanwege het proces tegen Samsung in de schijnwerpers. Topman Tim Cook maakte bekend dat Apple voor het eerst in jaren weer computers in de VS gaat produceren. Apple zal volgend jaar $100 miljoen investeren in een productielijn voor de Mac.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
-2.2 °C
ZO1
Beurs AEX
AEX 454.47
+ / - +1.08%