Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
De Consumentenbond overweegt een schadeclaimprocedure tegen Philips en zes andere elektronicaconcerns die zijn beboet voor verboden prijsafspraken over tv- en computeronderdelen.
De Consumentenbond overweegt een schadeclaimprocedure tegen Philips en zes andere elektronicaconcerns die zijn beboet voor verboden prijsafspraken over tv- en computeronderdelen.
Foto: Rechtenvrij

Consumentenbond overweegt claim tegen Philips

07 DEC 2012

RIJSWIJK - De Consumentenbond overweegt een schadeclaimprocedure tegen Philips en zes andere elektronicaconcerns die zijn beboet voor verboden prijsafspraken over tv- en computeronderdelen. De bond ziet daartoe goede mogelijkheden omdat consumenten vaak nog bonnetjes hebben van hun aankopen. Een woorvoerder van de Consumentenbond zegt dit vrijdag in Het Financieele Dagblad.

„Een tv is toch iets anders dan garnalen of bier. Mensen weten echt nog wel of ze een een paar jaar geleden een tv hebben gekocht.” Door de kartelafspraken hebben consumenten jarenlang te veel betaald voor een televisie of computer.

De Consumentenbond noemt het wel een probleem dat het kartel niet direct schade heeft toegebracht aan consumenten. De fabrikanten leverden hun beeldbuizen aan tv-fabrikanten. Consumenten zijn dus alleen indirect getroffen, omdat de fabrikanten de kunstmatige prijsverhoging vermoedelijk hebben doorberekend. „We buigen ons er nu over of we het consumentendeel eruit kunnen halen”, aldus de zegman.

De Europese Commissie beboette de zeven bedrijven voor in totaal 1,47 miljard euro. Philips moet ruim 313 miljoen betalen en samen met LG Electronics nog eens 391 miljoen. De bedrijven maakten van 1996 tot 2006 afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en/of computers. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie.

10.0 °C
NW2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 441.66
+ / - +2.1%