Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De Russische Yota smartphone heeft twee schermen.
De Russische Yota smartphone heeft twee schermen.
Foto: Yota

Russische smartphone met twee schermen

12 DEC 2012

GEEN - In een markt waarin Aziatische en Amerikaanse bedrijven domineren, probeert ook Rusland een graantje mee te pikken. Het Russische bedrijf Yota Devices komt volgend jaar met een smartphone met twee schermen: een traditioneel LCD scherm en een E Ink scherm.

“We hebben dit ontwikkeld om onderscheidend te zijn”, vertelt de 43-jarige Yota directeur Vladislav Martynov aan The Wall Street Journal. “De meeste telefoons vandaag de dag zijn saai – het zijn slechts omhulsels. Dit is een telefoon voor mensen die buiten dat kader willen zijn.”

Het E Ink scherm aan de achterzijde van het toestel kan gebruikt worden om data in real-time te tonen variërend van aandeelkoersen tot Twitterfeeds. Het voordeel van het gebruik van het E Ink scherm is dat het weinig stroom verbruikt. Bovendien hoeven gebruikers hun toestel niet steeds uit de slaapstand te halen om de laatste berichten te volgen. Daarnaast kan het scherm aan de achterzijde gebruikt worden om zwart-wit foto’s te tonen, zodat de telefoon elke keer een andere uitstraling heeft.  

Een team van 35 ontwikkelaars met een buget van $25 miljoen werkt sinds afgelopen mei aan het concept dat in 2013 het levenslicht moet zien. Yota hoopt de nieuwe telefoon in februari tijdens het Mobile World Congress in Barcelona te tonen. Het is vervolgens de bedoeling dat het apparaat in het derde kwartaal van 2013 op de Russische markt verschijnt, waarna de rest van de wereld snel moet volgen.

De telefoon die nog geen naam heeft, draait onder het Android besturingssysteem. Yota verwacht dat het toestel een prijskaartje meekrijgt van circa $500.

Het is de eerste keer dat Yota Devices een telefoontoestel produceert. Het bedrijf hield zich tot nog toe bezig met het ontwikkelen van 4G netwerken in Rusland en het verkopen van modems en draadloze routers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 512.15
+ / - +0.56%